Značilnosti dežele

Tenerife je največji in najbolj gosto poseljen izmed sedmih Kanarskih otokov. Je tudi najbolj gosto poseljen španski otok, s površino 2,034.38 km² in 908,555 prebivalci, kar predstavlja 43% celotnega prebivalstva Kanarskih otokov. Glavna gospodarska dejavnost na otoku je turizem – letno obišče otok okoli pet milijonov turistov, največ med vsemi Kanarskimi otoki. Tenerife je turistični in gospodarski center otočja. Kanarski otoki politično sicer spadajo v Evropo (Španijo), a so geografsko pravzaprav del Afrike. Otočje namreč leži v Atlantiku, zgolj 200 km zahodno od Sahare.  Otok Tenerife je od afriške obale oddaljen 300 km, in približno 1000 km od Iberskega polotoka. Zahvaljujoč nekoliko hladnejšemu oceanskemu toku, imajo Kanarski otoki tropsko podnebje.

Sam otok Tenerife je po površini desetkrat manjši od Slovenije, ima pa neprimerno bolj raznoliko klimo. Na nekaterih predelih otoka najdemo pravo puščavo, kjer celo leto skorajda ni padavin. Ravno iz tega razloga tudi tu leži eden večjih Evropskih astronomskih observatorijev. Večji del otoka pa ima tropsko podnebje, kjer raste gosta džungla. V kulturizirani krajini prevladujejo palme, kjer na plantažah rastejo odlične sladke banane.

Tenerife nosijo tudi žalostni naslov kraja z najhujšo civilno letalsko nesrečo v zgodovini, poznano pod imenom Tenerifska letalska nesreča. 27. marca 1977 sta v spremenljivem vremenu in megli na severnem letališču Los Rodeos (takrat še brez zemeljskega radarja) trčili dve letali Boeing 747. Življenje je izgubilo 583 potnikov in članov posadke, nesreča pa je vzpodbudila oblasti, da so zgradile letališče Tenerife South.

Oglejte si tudi