Kulinarika v Španiji

Španija je znana po svojih različnih jedeh. Ima številne restavracije z Michelinovo zvezdico, odličnimi kuharji in svetovno znanimi jedmi. Hrana je eden od glavnih sestavin španske kulture. Španci so tudi zelo ponosni na svoje jedi, zato vam bodo njihove tipične jedi takoj priporočali.

Z Lanom sva opazila, da se Španci radi dokaj zdravo prehranjujejo. Med malico v Ivecu, si vsak delavec prinese svojo jed. Velikokrat je hrana taka, ki ni nasitna. Prinesejo si manjše jedi, recimo orehe, jogurte, peciva ali sadne zavitke za energijo in vedno imajo na koncu sadje kot je kakšno jabolko, pomaranča ali mandarina. Tega mislim da Slovenci še nimamo v navadi.

Poznamo različne jedi, ki smo jih tudi že videli med sprehodi v mestu, namen pa jih imamo tudi poskusiti. Na osnovi španska kuhinja temelji na olivnem olju ter preprostih in svežih sestavinah, kot sta sadje in zelenjava. Pomembne sestavine španske kuhinje pa so tudi meso (perutnina, svinjina, govedina in jagnjetina), suhomesnati izdelki, klobase in začimbe, ribe, morski sadeži in mlečni izdelki itd.

Poznamo špansko tortiljo. (Na majhne koščke narezana tortilja, narejena iz krompirja in sira).

Churrosi s karamelno omako. (Španski oziroma argentinski sladki ocvrtki, ki se običajno postrežejo z vročo čokolado).

Madridske mesne kroglice. (Kroglice posebne oblike).

Poznamo še ostale okusne jedi, ki jih komaj čakam da poskusim.

Oglejte si tudi