Madrid

Podnebje v Madridu je podobno kot v Ljubljani, mogoče malo topleje. Vseeno pa je trenutno stanje v Madridu veliko boljše kot v Ljubljani. Že nekaj dni imamo sončno vreme, ko v Ljubljani dežuje in podobno. Čez dan je dokaj toplo, ljudje včasih po mestu hodijo tudi v kratkih hlačah in majicah. Mi smo bili raje še v puloverjih ali jopicah. Poletja so tukaj vroča, zime so mile. Domačini so mi povedali, da v Madridu pozimi ni snega. Radi pa hodijo smučat, kakšno uro vožnje z avtom izven Madrida. Leži na 667m nadmorske višine, z sredozemskim podnebjem, zime so torej mrzle, z mogoče malo snega. Temperature poleti pa segajo nekje med 30 in 33 stopinj celzija.

Zanimivo je tudi, da Madrid pridobiva 73,5% svoje vode iz jezov in zbiralnikov zgrajenih na reki Lozoya. Vodovod upravlja Canal de Isabel II. in je zadolžen za oskrbo in odvod odpadne vode, prav tako za ohranjanje vseh regionalnih virov.

V mestu živi približno 3,3 milijona ljudi, v celotnem metropolitanskem območju pa kar 6,5 miljona ljudi. Mesto obsega 604,3km2. Ljudi je po mojem mnenju preveč. Če zvečer hodimo po centru mesta, so ljudje tesno drug ob drugemu, tega seveda mi nismo navajeni. 

Madrid je dom številnim znanim zgodovinskim muzejom npr. slavni Zlati triangel umetnosti, ki je sestavljen iz treh umetnostnih muzejev: Muzej Prado, muzej Reina Sofía, Muzej moderne umetnosti in muzej Thyssen-Bornemisza, ki dopolnjuje pomanjkljivosti dveh drugih muzejev.

Dom pa je tudi svetovno znanima nogometnima kluboma: Real Madrid in Atletico dé Madrid.

Prebivalstvo v Madridu je dokaj raznoliko, kar smo tudi sami opazili. Okoli 83,8% prebivalcev so Španci, medtem ko ljudje iz drugih izvorov, vključno s priseljenci iz Latinske Amerike, Evrope, Azije, Severne Afrike in Zahodno Afriko, predstavljajo 16,2% prebivalstva.

Oglejte si tudi