Kulinarika

Se samo meni »lušta« po morju in soncu? Vsakič, ko pomislim na to se spomnim na enkraten mesec na Tenerifih. Zelo rada bi šla nazaj. Z največjim veseljem pravzaprav.

Veste, kaj še zelo pogrešam? Kanarsko kulinariko! No, čeprav ima velik vpliv španske kuhinje (ima veliko podobnosti). Vam jo bom malo opisala.

Torej kot sem že povedala ima kulinarika na Kanarskih otokih velik vpliv španske kuhinje. No saj me ne preseneča, saj otoki spadajo pod Španijo. Imajo veliko morske hrane in manjši vpliv mediteranske kuhinje. Ker so sredi Atlantika, imajo zelo veliko vrst rib in uporabijo jih vsepovsod.

Tradicionalno se obrok začne z juho, da se želodec pripravi. Kot primer sta Potajes – tradicionalna krompirjeva juha in Caldo de pescado – ribja juha z več vrst ribami. Najpogostejše meso je riba, svinjina, piščanec, zajec in koza, npr. Puchero canario – mesna juha z piščancem, govedino, svinjino, grah, koruzo, krompirjem in se drugimi zelenjavami, Conejo en salmorejo – tradicionalna zajčja enolončnica, Sancocho canario – kuhane ribe z krompirjem z gofio (moka) in omaka mojo ter Pescado seco – temu rečejo ”suha riba”, po navadi servirano z trakci morskega psa z omako (tollos) in z suhimi odprtimi prepraženimi ribami (jareas).

Za sladice uporabljajo preproste sestavine kot so sladkor, med, janež, mandlji in palmin sirup, npr. Bienmesabe (direktni prevod: tastes good to me) – testo iz mandljev, meda in sladkorja, servirano z medom ter Frangollo – mešanica koruzne moke, sladkorja, mandljev in rozin.

Kanarčani imajo zelo radi tudi sadje. Tropski sadeži so zelo pogosto gojeni in zaužiti na otoku.

Zelo radi imajo tudi vino. Na otoku proizvajajo 10 vrst vina, najpogostejši so Abona, Tacoronte-Acentejo, Valle de Güímar in El Hierro.

Oglejte si tudi