PO CELEM DNEVU, SEM GA KONČNO DOBILA V ROKE

Za prvič preberi: Popil je 180 litrov ali Dolžina naju ni ovirala.

Morjesta,

verjeli ali ne, ampak tečejo že zadnji dnevi našega bivanja na Finskem. Lahko bi rekli, da so občutki grenko-sladki. Verjetno vsi najbolj pogrešamo krožnik domače goveje juhe. Teden se je začel kot običajno, najina koordinatorica Sirpa nama je poslala urnik za celoten teden.

Danes, v sredo 23.11.2022, sva imeli na urniku ˝participating to a truck driving lesson˝. Rečeno nama je bilo, da si bova ogledali, kako poteka učna ura vožnje z tovornjakom. Ob 8h smo bili dogovorjeni pred skladiščem, kjer je že čakal tovornjak + priklopnik, za volanom pa je sedel 18 letni dijak 3. letnika. Ker se izobražuje za poklicnega voznika tovornjaka, ima že narejen izpit za B in C kategorijo. Za vsako izmed kategorij je obvezno odvoziti 10ur + glavna vožnja. Med tem, ko moraš v Sloveniji (načeloma) dopolniti 21 let, in imeti narejen izpit B kategorije ( 20ur + glavna vožnja), da lahko opravljaš izpit za kategorijo C. Dijak opravlja ure za izpit kategorije CE, kar pomeni tovornjak+ priklopnik. Izvedeli sva, da z priklopnikom danes vozi šele drugič. Obe naju je šokiralo, kako dobro mu je šlo. Profesor Karo naju je vprašal, če sva že kdaj peljali tovornjak, razložili sva mu, da enkrat samo tovornjak in enkrat z priklopnikom. Še malo smo se peljali po cestah Tamper, nato pa kar naenkrat prišli pred vadbeni poligon, na njem pa je bilo zgrajeno ogromno skladišče.

Na to sem čakala cel dan, končno, sem ga lahko (spet) peljala! Takoj, ko sem se pripela z varnostnim pasom in se ozrla do Kara in dijaka, sva z Ano vedeli, da se ne obeta nič dobrega. Nasmeh, ki sta nama ga namenila je povedal več kot tisoč besed. Ker sta se pogovarjala v finščini, nisva razumeli niti besede. Nato pa sta nama razložila, da bova peljali naprej, na drugo stran skladišča in se po isti poti vzvratno vrnili na izhodiščno mesto.

Ker pa Aneja, nebi bila Aneja, če nebi probala vsega. Na začetku, mi je vzvratna vožnja predstavljala malo težav, kar pa pri 25 metrskim tovornjaku s priključkom niti ni bilo presenečenje. Lahko bi rekla, da sem dobila res dobro razlago, vse pohvale odličnima učiteljema ;). Na koncu, mi je šlo že kar dobro. Sama sicer nisem bila povsem zadovoljna,

 

Karo pa je rekel, da ponavadi dijakom ne gre tako dobro.

Ena super izkušnja, katero bi z veseljem še kdaj ponovila.

Seon moro ;)… se sliš’mo

Aneja & Ana

Oglejte si tudi