Nekaj o Finski

Uradno ime je Republika Finska ali pa kar na kratko Finska. Njeno glavno mesto so Helsinki. Po državni ureditvi je parlamentarna republika. Od leta 2012 je predsednik Sauli Niinistö. Finska ima dvanajst provinc, ki so razdeljene v upravna okrožja. Ima tudi vrhovno sodišče ter občinska in okrajna sodišča.

Finska se je osamosvojila 6. decembra 1917, od leta 1995 pa je članica Evropske Unije. Preden je Finska vstopila v evropsko unijo, je bila njena denarna valuta finska marka, sedaj pa imajo evro. Finska je velika kar 337.030 km². Od tega je 305.470 km² kopnega in 31.560 km² vode. Čeprav je država tako velika, ima malo prebivalcev. Zadnji podatki so znani od julija 2007, takrat naj bi jih bilo 5.238.460, kar je 17 prebivalcev na km². Povprečna življenjska doba pri moških je okoli 75 let, pri ženskah pa 82 let. Največji procent prebivalcev imajo seveda Finci, ki jih je 93.4 %. Ker pa je bila Finska v zgodovini pod Švedsko vladavino, je še danes na Finskem 5.7 % Švedov. Ostali procent pa zapolnjujejo še Rusi, Estonci, Romi in Samiji.

Finska ima dva uradna jezika: finščino, ter švedščino, ki jo uporabljajo samo v 6 %. Na Laponskem skrajnem severu pa ljudstvo Sami uporablja svoj jezik. Finščina spada v ugrofinsko skupino jezikov. Najbolj popularen tuji jezik je angleščina, ki jo tudi govori večina ljudi. Na Finskem že od leta 1923 velja popolna svoboda veroizpovedi. Najbolj razširjena je protestantska vera, imajo pa tudi pravoslavne manjšine, čeprav je država priznala obe veri.

Po mojem mnenju je Finska izredno lepa država. Po štirih tednih tukaj me še vedno navdihne prostranost le-te. Ena izmed stvari, ki pa jih zelo pogrešam, so hribi. Doma jih lahko vidim že zgolj s pogledom skozi okno, tukaj pa je večinoma ravnina zato se kar veselim odhoda domov, da spet uzrem lepote naše domovine.

 

Oglejte si tudi