Topi

Kljub temu, da smo do sedaj na Finskem preživeli že tri tedne, nisem imel nobenega daljšega pogovora s Finci razen z učiteljem. Ta vikend pa je končno prišla priložnost, da spregovorim več besed z domačinom.

Ime mu je Topi. Je Finski dijak, ki se je z veseljem odločil, da bo eden izmed naših tako imenovanih tutorjev, ki je poimenovanje za dijake, kateri si vzamejo čas za gostujoče dijake na izmenjavah. Predlagali so nam cel spisek dejavnosti, katerih se lahko skupaj udeležimo. Izmed teh smo izbrali tekmo hokeja. Bila je več kot odlična priložnost za malo daljši pogovor, ki je seveda potekal v angleškem jeziku. Presenetilo me je predvsem to, kako tekoče in strokovno je Topi govoril v angleščini glede na to da je star šele 17 let. Pogovarjala sva se o najrazličnejših temah predvsem pa sva vse primerjala iz obeh najinih pogledov, tako iz finske strani kot tudi iz slovenske. Presenetljivo je bilo to, koliko podobnosti sva našla, česar tudi malo nisem pričakoval, saj le-teh, v vsem mojem času tukaj, nisem opazil veliko.

Ena izmed podobnosti je šolski sistem, ki deluje na skoraj enaki osnovi. Seveda so tudi tukaj razlike, a ne tolikšne, da bi pretehtale najino odločitev, da imamo zelo podobna izobraževanja, trajanje različnih programov in podobno.

Povedal mi je, da že od nekdaj zelo rad spremlja hokejske tekme, tako v živo kot tudi preko televizije. Med tekmo je bilo veliko navijaških vzklikov, ki jih zaradi neznanja njihovega jezika seveda nismo razumeli. Vse te vzklike nam je Topi prevedel, pri čemer pa je prišlo do obilice smeha saj smo se v večini primerov zelo zmotili, ko smo sami pri sebi ugotavljali kaj njihove besede pomenijo.

Definitivno je komuniciranje s tujci zahtevno a vredno vsakega truda, saj si tako zelo razširimo naš pogled na družbo. Z znanjem o tujih družbah in njihovemu vedenju se lahko naučimo veliko drugačnih pristopov do druženja v našem domačem okolju in tako v svojo družbo prinesemo še več pozitivne energije.

Glede na to, da sva se kar dobro ujela, upam da to prijateljstvo z našim odhodom domov nebo ugasnilo.

Oglejte si tudi