Znanje je naš večni zaklad

Vsakič znova me presenetijo novi načini delovanja družbe od države do države in njihove inovativne rešitve za le-te.

Drugi dan, ko smo si že malo odpočili od naporne poti, smo imeli sestanek z našo koordinatorko Eliso. Z kratko predstavitvijo je zajela vsa dejstva, zanimivosti in splošne značilnosti Finske. Najbolj me je fasciniral del, ki je govoril o šolskem sistemu, ki ga imajo. Sicer je zelo podoben našemu a hkrati zelo drugačen. Osnovno šolo imajo skoraj enak sistem kot pri nas. Šolanje pa morajo zakonsko predpisano nadaljevati do 18. leta. V primeru, da se dijaki ne udeležujejo pouka zaradi neopravičljivih razlogov, jih na dom pride iskat policija saj kršijo zakon. Na prvi pogled bi marsikdo mislil, da je to zares skregano z vso logiko vendar če dobro premislimo temu ni tako.

Ravno v prehodu iz osnovne šole marsikdo obupa ravno zato, ker ne ve kaj bi počel v življenju in ga noben poklic ne veseli toliko, da bi v tem videl svojo prihodnost. Težava je predvsem starost pri prehodu v srednjo šolo, prav zato pa vsem dijakom, ki se ne morejo odločiti v katero smer bi začeli graditi svojo karierno pot, omogočajo enoletni program kjer jim skozi celotno leto predstavijo kar se da širok spekter različnih poklicev. V tem letu marsikdo najde tisti poklic, v katerem se znajde in v katerem uživa. S tem srednja poklicna šola postane užitek in ne zakonsko predpisana obveznost.

Kot sem omenil se mi zdi starost pri kateri se moramo odločiti za naš poklic kar velika težava. Prav zato se mi zdi zakon o obveznem šolanju do 18. leta zelo dobra ideja. V tem času marsikdo spozna,  da mladostniška brezskrbnost ni večna in ravno zato več časa posveti šoli, ki ga morda po dveh letih začne vsaj malo zanimati. S tem dosežejo veliko večjo stopnjo izobraženosti mladih, saj glede na avtomatizacijo večine vej industrije in obrtništva podjetja potrebujejo kader z višjo stopnjo izobrazbe kot 15 let nazaj.

Izobraževanje je na Finskem brezplačno za vsakogar tudi če se za nadaljevanje šolanja odloči šele pri 40. letu starosti.

Finski šolski sistem se mi v primerjavi z našim zdi prav zares revolucionaren. Nenazadnje tudi dejstvo, da z gimnazijo pridobijo 4. stopnjo izobrazbe, medtem ko z štiriletno poklicno šolo pridobijo 5. stopnjo. S tem pridobijo kakovosten kader, ki pozna celoten delovni proces od najpreprostejših opravil vse do vodenja celotnega podjetja. Kar se mi zdi zelo vredno omembe je tudi spoštovanje, ki ga imajo do fizičnih poklicev, ki so na žalost v južnem delu Evrope zelo premalo cenjeni.

Marsikatero dejstvo, ki sem ga izvedel o njihovem šolanju me je presenetilo. Je pa vsekakor sistem, ki bi lahko predstavljal dober zgled marsikateri državi.

Vir slike: https://www.google.com/search?q=knowledge&tbm=isch

Oglejte si tudi