Dežela tisočerih jezer

Finska ali dežela tisočerih jezer kot ji pravijo mnogi, meri približno 338 000 kvadratnih kilometrov. To pomeni da je skoraj 17x večja kot večja od Sloveije. Kar desetino Finske prekriva sladka voda. V Sloveniji imamo, za primerjavo, 0,7% površja pokritega z vodo.

  Ime – dežela tisočerih jezer – prihaja iz dejstva da ima Finska kar 187 000 jezer, ki so veliki vsaj 500 kvadratnih metrov. Največje je jezero Saimaa, ki meri 4 400 kvadratnih kilometrov in je četrto največje jezero v Evropi. 

Skoraj vsa jezera so ledeniškega nastanka. Zaradi zelo severne lege Finske so ledeniki tukaj ostali dlje kot drugod po Evropi, to pa je povzročilo dodatno razjedanje tal in s tem nastanek jezer. Prav zaradi predolge ledene dobe je večina Finske precej ravna, brez velikih sprememb v nadmorski višini. Njena najvišja gora meri 1324 metrov, a si jo delno deli z Norveško. Najvišja, popolnoma Finska gora pa je Ridnitsohkka in meri 1316 metrov. 

Finska je razdeljena na 19 regij. Tampere, kjer se nahajamo, spadajo pod pokrajino ki se imenuje Pirkanmaa. Tampere so tretje največje mesto po številu prebivalcev in drugo največje mesto po površini. Prav zaradi tega so Tampere, kot sem dobil občutek, zelo “zračno” mesto. Razporejene so na veliki površini in nikoli nimaš občutka gneče, kot jo čutiš skoraj vedno ko se sprehajaš po centru Ljubljane. Življenje v Tamperah teče nekako počasneje. 

Vsekakor pa je Finska zelo lepa dežela ki bi jo bilo prijetno bol podrobno spoznati, predvsem z avtom. Pozimi se jezera spremenijo v ledene mostove, poleti pa po jezerih vozijo trajekti. Prečkanje jezera ti lahko prihrani tudi do 10 ur vožnje, zato so ledene ceste in trajekti zelo praktični. 

Če povzamem. Finska je ogromna država z nešteto jezeri. Mesta so bolj zračna kot slovenska, ker so razporejena na večji površini. Ni pretirano hribovita in nikoli pretopla. Komaj pa čakam da jo zopet obiščem.

 

Oglejte si tudi