Kulinarika na slovenskem

V Sloveniji imamo kljub svoji majhnosti zelo raznoliko kulinariko. Od Kranjske klobase na gorenjskem do prekmurske gibanice v prekmurju in kraškega pršuta in Terana na primorskem, se slovenska kulinarika zelo razlikuje med seboj. Praktično vsaka pokraina ima svojo značilno jed. 

Izmed vseh slovenskih jedi so mi najbolj všeč potica in kraški pršut. Orehova potica je seveda klasika in ima veliko različnih variacij. Poznamo tudi pehtranovo, makovo, skutinovo, lešnikovo, čokoladno,… Vse so odlične ampak meni najljubša je še vedno klasika.

Kraški pršut sicer ni jed sama po sebi ampak poskrbi da je vsak narezek veliko “bogatejši”. Kraški pršut je zaščitena znamka. Ime “Kraški” se lahko uporablja le za pršut ki je bil posušen na območju Krasa, ni pa potrebno da je svinjsko stegno – iz katerega je pršut – iz tega območja.

To sta moji najlubši jedi slovenske kulinarike, a Slovenci vseeno premoremo dosti več. Zelo znane so še krvavica z zeljem, Prekmurska gibanica, Idrijski žlikrofi, Kranjska klobasa, Ajdovi žganci ter že prej omenjena potica in Kraški pršut. Imamo pa tudi svetovno znano rdeče vino; Kraški Teran ki je prav tako kot Kraški pršut, geografsko zaščiten. Grozdje za Teran mora zrasti na trti Refošk.

Vse slovenske jedi so seveda odlične in vam jih zato toplo priporočam.

Pa “Dober tek”!!!

 

   

Oglejte si tudi