Pyynikin näkötorni

Po skoraj tednu na Finskem smo končno dočakali nekaj lepega vremena. Zato smo se takoj po pouku odpravili proti Pyynikin näkötorni. Naš “skrbnik/pomočnik” Thomas nam je predlagal da je to eden izmed lepših delov Tamper. 

Pyynikin näkötorni je 26 metrov visok stolp, odprt leta 1929. Je delo mestnega arhitekta Vilha Kolha, narejen pa je iz rdečega grantita, ki je iz okilice Tamper. Stoji na 49 metrskem shribu na obrobju Tamper. Skupna višina je torej 75 metrov. Ob jasnem vremenu se vidi do 50 kilometrov daleč.

Lahko potrdim da je razgled res nevrjeten. Imeli smo srečo in ujeli res lep “čist” dan. Zato je bila vidljivost odlična. Videli smo celotne Tampere, vse do Nokie in seveda ogromno vode. S tolpa se ne na severni strani vidi del jezera Pyhäjärvi, na južni pa majhen del jezera Näsijärvi. Oba jezera sta po Slovenskih standardih zalo velika, na Finskem pa se uvrščata med srednje velika jezera.

Na zahodnem delu se nam pogled odpre na mesto Nokia, ki se nahaja približno 10 kilometrov stran. Nokia je približno 3x manša od Tamper.

V bližini Pyynikin näkötorni se nahaja še nahaja še en razgledni stolp, ki pa je še nekoliko višji a bo moral počakati na nasleden lep dan. 

 

Oglejte si tudi