Zima? Kakšna zima?

Takoj po pristanku v Helsinklih nam je postalo jasno, da je Finska dosti hladnejša kot Frankfurt, kjer smo se nahajali le 2 uri nazaj. Seveda pa Fince trenutne tempere bolj spominjajo na njihovo poletje kot zimo. Profesorji na šoli pravijo da je povprečna temperatura za marec v Tamperah -25 stopinj celzija.

Temu primerno so opremljeni tudi avtomobili. Ker je od začetka decembra do konca januarja ves čas tema, imajo skoraj vsi avtomobili dodatne luči. Vsi pa imajo zimske gume z bodicami, znane tudi kot ježevke. Prav iz tega razloga cest skoraj nikoli ne plužijo saj ni potrebno. 

Za nas pa so trenutne temperature dokaj neprijetne. Pa ne zato ker bi bile posebno nizke. Prav nasprotno. Večino časa se temperature gibljejo med 1 in -5 stopinjo celzija. Problem nastane ko tej temperaturi dodamo 96% vlažnost in močan polarni veter ki neprestano piha. Umiri se le pozno zvečer. Vse to pa pomeni, da je dejanski občutek bližje -10 do -15 stopinjam kot 0.

Finci so takemu podnebju očitno bolj privajeni saj nihče od njih ni pretirano oblečen. Večina jih hodi v trenirkah in jopicah, namesto kap pa uporabljajo “over ear“ slušalke, ki poleg toplote poskrbijo tudi za glasbo.

Na kratko. Zdi se mi da so Finci zelo dobro prilagojeni na življenje v mrazu in temi. Njihove gume z bodicami in človeška odpornost na mraz pa so naravnost………. uau.

Oglejte si tudi