Nič pametnega

Po raziskovanju po finski, sem opazil da nimajo veliko znamenitosti. Glavna znamenitost so seveda zelo številčna jezera. Največje jezero je Saimaa, seveda so pa vsa jezera povezana z rekami,  ki vsebujejo tudi veliko strmcev in brzic. Največji reki sta Kemijoki in Oulujoki, ki se izlivata v severni del Botnijskega zaliva. Mesto Helsinki imenujejo Finci tudi hči Baltskega morja. Helsinki naj bi bili najčistejše glavno mesto v Evropi. V mestu Helsinki najdeš marsikaj kot npr :  univerze, vladno palačo in parlament, Pravoslavno cerkev Marijinega vnebovzetja, katedralo sv. Nikole, v skalo vklesano Sklano cerkev, Finski narodni muzej, narodno galerij.

Kot znamenitosti so tudi o samih prebivalcih. Na Finskem prebiva tudi najbogatejši prebivalec EU, ali vsaj najbogatejši izmišljeni junak (božiček). Na Finskem ne bo šlo tudi brez savne, ki je osrednji prostor za druženje. Finska ima 1,6 milijona savn. Finske savne imajo temperaturo med 80*C in 110*C ter 5% do 10% relativno zračno vlažnost. Finska savna deluje tako da jo segreva kamenje, ki ga polivamo z vodo, kateri lahko dodamo eterično olje in tako sprostimo vroči val pare.

Ko opazuješ prebivalce Finske se mi zdijo na prvi pogled zelo sproščeni in umirjeni. Bil je petek in bil sem v delavnici in  je bil čas za pospravljanje ,seveda ne bomo pospravljali v tišini, eden od sodelavcev je prižgal glasbo potem sem videl da sem se motil. Poslušajo sicer heavy metal glasbo ,ampak mi je bila glasba všeč in sem jo z veseljem poslušal.

Oglejte si tudi