Finski šolski sistem

Finski šolski sistem velja za najboljšega na svetu. Cilji v šoli niso visoki in dobri rezultati, glavni cilj je, da je učenec zadovoljen z svojim uspehom. Pri 7 letih oddidejo v prvi razred. Nimajo veliko domačih nalog, edini standardizirani test pa opravijo pri svojih 16. letih. Majhna razlika je med najboljšimi in najslabšimi učenci, k temu pa največ prispeva pristop profesorjev do učencev.

 

Učiteljem je dopuščena velika svoboda v poučevanju, tako, da učenci zelo lažje stvari razumejo in z veseljem hodijo v šolo. Učenci iz Finske so v svetovnem vrhu na področju branja, naravoslovja in matemaike. Pri naravoslovnih predmetih se učenci razdelijo v manjše skupine, zaradi lažje izvedbe poskusov, ki jih delajo zelo veliko. Šole se zelo ukvarjajo z učenci, ki potrebujejo dodatno strokovno pomoč in učencem z tem veliko olajšajo šolanje. Pri 6 letih gred otroci v malo šolo, kjer se pripravljajo za šolo. Pri 7 letih oddidejo v osnovno šolo, ki je razdeljena na dve stopnji.

 

 

Prva stopnja traja do 6. razreda, druga stopnja pa do 9. razreda. V zadnjih treh letih osnovne šole imajo  eno svetovalno uro na teden za seznanjanje s poklici in zaposlovanjem, v zadnjih dveh letih pa en teden prakse, kjer se učijo o različnih poklicih. Gimnazije in srednje poklicne šole trajajo 3 leta. V srednjih poklicnih šolah se pouk precej razlikuje od slovenskih šol. Največ poudarka je na praksi, teorijo imajo le en dan na teden. Imajo tudi visokošolsko izobraževanje.

 

 

Oglejte si tudi