Kulinarika

Finska najznačilnejša hrana so ribe (največ losos) ter jelenovo meso. Veliko vpliva na finsko prehrano imajo ruska, skandinavska ter evropska kuhinja. Za zajterk si prvoščijo  žitarice, gozdne sadeže ali kaše. Pri nas v šoli je vsak dan za zajterk kaša. Kaša je brez okusa, zato večina ljudi vzame še zraven sladkor ali jagodni preliv. Finci pri obrokih popijejo veliko vode ter mleka.

 

Pri veliko jedeh Finci dodajo zraven še kečap. Tradicionalne jedi so pita z ribjim ali svinjskim mesom, ribja juha, ragu severnega jelena in polnjen losos zelišči in sirom. Opazil sem tudi, da nimajo enakih jajc kot pri nas, temveč so bela. Finci spijejo zelo veliko kave, ki pa ni enaka kot pri nas. Zdi se mi preveč tekoča in me spominja na čaj. Spijejo tudi zelo veliko piva in vodke.

Najbolj priljubljena vodka je Finlandia, tradicionalna pijača Jelovina, ter piva Karhu, Lapin Kulta, Karjala, Polar Karpalo… Najbolj priljubljena jed je pa Kalerijska pita, ki jo lahko kupimo na vsakem koraku. Sestavljena je iz riža, mleka ter kruha.

Oglejte si tudi