Promet

Promet na Finskem se malo razlikuje od prometa v Sloveniji. Na avtocesti imajo v času poletja omejitev 120 km/h, v zimskem času pa 100 km/h. Omejitve v naseljih so 50 km/h, zunaj naselja pa 80 km/h. V gozdovih lahko na cestah pogosto vidimo lose. Gneče v prometnih konicah kot pri nas ni. Razlikujejo se tudi bencinske črpalke. Tam ni delavcev kot pri nas, ampak so črpalke samopostrežne in se plačuje z kartico.

Finci imajo zelo radi stare ameriške avtomobile. Na cesti lahko opazimo veliko starih avtomobilov, saj Finci ne kupujejo novih, dokler se stari avtomobili ne porabijo do konca. Proti severu države ni veliko avtocest, zato pot traja dlje časa, če se hočemo odpraviti na sever Finske. Javni prevoz je zelo dobro razvit. V Lahtiju mesečna vozovnica za študente stane 47 evrov.

Prometne povezave z drugimi mesti so dobre, najboljša izbira je vlak. V prometu znotraj države uporabljajo tudi letalski promet, zaradi velikih razdalj. Skupna dolžina cest v državni lasti je približno 78.000 kilometrov. Poleg tega imajo mesta in občine v lasti 26.000 kilometrov ulic in lokalnih cest. Obstaja približno 350.000 kilometrov zasebnih cest. Velik del zasebnega omrežja finančno podpirajo mesta in občine. Ceste, ki prejmejo podporo občine, so odprte za javnost.

Oglejte si tudi