DELO V VARILNICI

DELO V VARILNICI

Kot sem najbrž že omenjal v prejšnjih smo bili prva dva tedna izmenjave v delavnici strojne obdelave, druga dva tedna pa smo delali v varilnici. Ko smo prvi dan stopili v varilnico je eden od sošolcev izjavil »mi ne spadamo sem«, čeprav se mi zdi da je tudi on užival pri delu. Meni se je delo v varilnici kar dopadlo, samo preveč je bilo improviziranja. Najraje imam da dobim tehnično risbo z vsemi merami in podatki ter se orientiram po njej.

Začeli smo z izdelavo nekih nogic za mizo. Najbolj za malo se mi je zdelo ker smo dobili sliko nogice na listu papirja, zraven pa je s kemičnim kulijem pisala samo višina. To v tem primeru ni bilo dovolj, saj je bila noga na trikotni ploščati železni ploščici iz dveh polnih železnih palic premera 10 milimetrov. Ena palica je bila dvotočkovno privarjena na ploščato železo saj je bila ukrivljena na drugi strani. Ta je bila postavljena pod kotom, druga palica je bila pa pravokotno na ploščato trikotno železno ploščico. Jaz sem se k delu pripravil tako da so bile palice postavljene ravno obratno, tako da sem predvidel ukrivljeno palico pravokotno, ravno palico pa pod kotom, na ploščato železno ploščico. Tako sem razbral iz slike na papirju in tako se mi je zdelo bolj smiselno. Ko sem imel že vse pripravljeno za varjenje sem izvedel da je ravno obratno in sem bil jezen ker sem imel malo več dela kot pa bi ga lahko imel. Ampak vseeno končni izdelek je bil uspešno izdelan in lep.

V ponedeljek drugega tedna nam je pa profesor dal zaposlitev za cel teden. Dal nam je načrt za izdelavo železnih vrat. Profesor je to predvidel za delo do petka, mi smo pa v četrtek zjutraj samo že na fino popravili lepotne napake in vrata so bila na red za prodajo. Delo smo si na začetku malo porazdelili, na koncu ko so bila pa vrata in okvir že skoraj dokončana pa smo sodelovali vsi, ker 2 bi bolj težko delala sama, druge dva bi pa med trem gledala v zrak.

S tem projektom se je resno delo v varilnici zaključilo, nato smo lahko vadili varjenje na vseh varilnih postopkih (MIG, MAG, TIG in MMA- ročno obločno varjenje).

 

Oglejte si tudi