RAZLIČNI LJUDJE, RAZLIČNE NAVADE

Že ko sem prvič pomival posodo na Finskem, sem opazil da poleg pomivalnega korita v kuhinji, nimajo odcejalnika ali odcejalne posode kamor bi zložil oprano posodo da jo nato lahko pobrišeš. Namreč prostor za odcejanje posode imajo v omarah nad pomivalnimi koriti. To sem prvič kdaj koli videl in zdi se mi to zelo ne praktično, saj moraš imeti med pomivanjem odprto omaro. Ko pa zlagaš pomito mokro posodo v omaro na odcejalne rešetke pa ti kapljice drsijo po rokah in je zelo moteče vsaj zame, nato ti pa še za povrh vsega kapljice kapljajo na posodo, katero še pomivaš. Tak način sem videl v hostlu, in v obojih apartmajih katerih smo bivali. Ko že omenjam pomivanje posode jim je tudi ljubše uporabljati ščetko za pomivanje posode kot pa gobico, ker pravijo da se posoda bolje počisti s krtačo kot z gobico. Tukaj se strinjam le če je na posodi kaj zasušeno, drugače se pa lepše pomiva z gobico, vsaj za moje pojme.

Opazil sem tudi da v kopalnicah ne vgrajujejo tuš kadi ali tuš kanalete kjer prostor v katerem se tuširaš spustiš za 1,5-2 centimetra pod višino ostalih tal da voda ne teče povsod in vgradiš kanalni odtok. Na Finskem je navada taka da so tla v kopalnici iz linoleja ali ploščic, nato pa je padec tal speljan proti odtoku na sredini prostora za tuširanje. Ponekod je zagrajeno s steklom iz ene strani in z zaveso kjer vstopaš in izstopaš, lahko je samo zavesa, različno. Zraven tuša pa je brisalec za mokra tla, da ko se stuširaš vodo ki jo je razpršilo po vsej kopalnici »odrineš« v odtok.

Ko sem ravno omenjal vodovodne napeljave in podobno, sem v predzadnjem tednu ko smo se preselili v apartma videl prav posebno pipo. Ta pipa je imela na sebi dodaten ventil za dodaten odcep mrzle vode za pralni ali pomivalni stroj. V pipo je bila pripeljana vroča in mrzla, preko dodatnega ventila pa je bil še izhod za pralni ali pomivalni stroj. To se mi zdi kar praktično če imaš poleg kaj od navedenega da ne potrebuješ iz stene dodatnega dovoda mrzle vode za stroj. Sprva sem mislil da je ta gumb za zapreti in odpreti odtok, ampak sem kmalu ugotovil da to ni to. Ko sem se spravljal prati perilo, voda ni pa ni hotela teči v pralni stroj. No na koncu sem ugotovil da je bil ventil na pipi zaprt in s tem sem tudi ugotovil čemu služi ventil na pipi, saj me je zelo zanimalo ker tega še nisem videl.

Na Finskih vratih vas pričaka tudi malo drugačen sistem kljuk, kateri se mi je sprva zdel butast ampak sem se ga v 4. tednu že kar privadil. Namreč večina vrat je bilo narejenih tako da nisi prijel za kljuko in odprl vrat tako kot pri nas, ampak je bil nad kljuko gumb katerega si obrnil in nato odprl vrata, kot sem že v začetku navedel butast sistem. Ko smo bili pa v hostlu, si pa v sobo lahko prišel le s ključem, saj so se vrata za tabo zaprla in zaloputnila. Posledično so se zaklenila. Bila je edina možnost da si iz strani vrat notri porinil zgornji jeziček, takrat se vrata niso zaklenila.  Ven iz sobe si pa prišel po zgoraj navedenem sistemu.

Oglejte si tudi