Estonija

Estonija leži na severu Evrope, na vzhodni obali Baltiškega morja ter na prehodu iz celinskega v oceansko podnebje. Zahvaljujoč Severno-Atlantskemu toku ima Estonija dosti bolj milo podnebje kot pa na primer Severna Amerika.

Estonija je majhna država. Površje (45.227 km2) je podobno nizozemskemu, medtem ko je število prebivalcev precej manjše v primerjavi z Nizozemsko (1.439.197 ljudi leta 2000). Estonija ima naslednje sosede: Rusijo na vzhodu, Latvijo na jugu, Švedsko na zahodu in Finsko na severu. Skupna dolžina celotne meje je 645 km, polovica jih poteka ob rekah. Estonija ima kopensko mejo samo z Rusijo in Latvijo s preostalimi pa ima dogovorjeno mejo na morju.

Estonija ima dober politično-geografski položaj saj jo obkrožajo svetovne velesile. To sta Rusija in Nemčija. Z vidika ekonomske – gospodarske geografije Estoniji njena lega ob Baltskem morju prinaša pomorsko povezavo z drugimi državami, še posebej pa z baltskimi. Ekonomsko gospodarski položaj Estonije se je sčasoma spreminjal. Estonija je že postala članica Evropske Unije, zato so njene gospodarske partnerice predvsem države, ki so članice EU. Povezava z ostalimi Baltskimi državami je postala sekundarnega pomena.

Oglejte si tudi