Značilnosti dežele medvedov

Španija je zelo raznolika država. Kultura, glasba, tradicija se razlikujejo že na dobrih 100km razdalje, vsaka pokrajina ima svoj značaj. Madrid kot glavno mesto Španije je kot bi rekli lonec polen ciganskega golaža. Vse kar je, v veliki posodi, ki se neprestano meša. Prebivalstvo mesta šteje približno 3,3 milijona, celotna populacija metropolitanskega območja pa okoli 6,5 milijona. To je tretje največje mesto v Evropski uniji za Londonom in Berlinom, njegovo metropolitansko območje je tretje največje v Evropski uniji po Londonu in Parizu. Mesto obsega skupno 604,3 km2.

Mesto se nahaja ob reki Manzanares v središču tako države kot okrožja Madrid (ki obsega mesto Madrid, njegove urbane aglomeracije, predmestja in vasi); to okrožje meji na avtonomni pokrajini Kastilijo in Leónin Kastilja-La Mancha. Kot glavno mesto Španije, sedež vlade in prebivališča španskega kralja, je Madrid tudi politično, gospodarsko in kulturno središče Španije.Madrid z okolico ima sredozemsko podnebje s celinskimi značilnostmi, z mrzlimi zimami zaradi svoje nadmorske višine 667 m, lahko z malo snega in najnižjimi temperaturami pogosto pod lediščem. Poletja so vroča, s povprečnimi temperaturami julija v razponu 32 – 33 °C, odvisno od lokacije. Poletne temperature v času vročinskih valov mestnih občasno sežejo čez 35 °C.

Gostota prebivalcev na km² v Madridu je neverjetna. Ta številka znaša kar 5.390 ljudi na kvadratnem kilometru. Seveda to razloži vse te zastoje ter prepolne ulice ob petkovih popoldnevih ter sobotah na mestnem trgu.

Oglejte si tudi