Kulinarika

Če ob omembi Španske kulinarike takoj pomislite na paello in tapase, je čas, da se seznanite še z nekaterimi tipičnimi španskimi jedmi, ki vas zagotovo ne bodo pustile ravnodušne. Španska kuhinja je namreč prava kulinarična zakladnica zanimivih, okusnih in zdravih jedi.

Španska kuhinja je znana in cenjena po vsem svetu. V osnovi temelji na olivnem olju ter preprostih in svežih sestavinah, kot sta sadje in zelenjava. Pomembne sestavine španske kuhinje pa so tudi meso (perutnina, svinjina, govedina in jagnjetina), suhomesnati izdelki in klobase, riž, stročnice, zelišča in začimbe, ribe, morski sadeži in mlečni izdelki. Ali so na jedilniku pretežno ribe ali pa prevladuje meso, pa je odvisno predvsem od geografskih oziroma podnebnih značilnosti posameznih pokrajin. Geografska raznolikost, vremenske razmere in kulturne razlike so namreč vplivale na to, da so v različnih delih države v ospredju drugačne sestavine, jedi ali način priprave. Eden od znanih španskih pregovorov pravi, da se na jugu države jedi pretežno cvrejo, v celinskem delu pečejo, na severu države pa pripravljajo v omakah. A to je zelo splošen pregled španske kulinarike. Podroben pregled namreč pokaže, da ima prav vsaka španska pokrajina svoje tradicionalne jedi in sestavine.

S fanti smo čez cel mesec okusili nekaj Španskih ter novih tujih jedi in nekatere so nas po okusu kar presenetile. Španci imajo zelo sladke sladice, mesne jedi pa so pravo božanstvo.  Poskusili smo tortilije, sendvič z lignji, tapase ter še nekaj drugih. Najbolj me je navdušil Argentiski slog peke mesa, zelo dobro začinjeno ter pečeno meso. Zraven pa je bila dodana omaka z močnimi začimbami v olju. Od sladic so mi najbolj sedle palačinke z premazom iz stopljenega sladkorja ter polnjene z pravim lešnikovim namazom.

Oglejte si tudi