Četrti dan

Zjutraj smo se z avtobusom odpeljali do mesteca in geoparka Arouca.

Tam smo si najprej ogledali filmček o nastanku, zgodovini in razvoju mesteca ter geoparka. Naučili smo se, da je mesto nastalo, zaradi tamkajšnjih nun ter njihove kulture. Predstavili so nam potek nastanka geoparka, sestave kamnin ter površja. Skozi leta so z naravnimi in umetnimi materiali ustvarili poti, razgledne stolpe ter razgledne točke. Pri tem so pazili, da s svojim početjem niso preveč posegli v naravno okolje.

Najprej smo si ogledali najstarejšo razgledno ploščad Panoramica do Detrelo da Malhada. Nato smo se odpeljali do kampa, od kjer smo prehodili pot do vasice Mizarela ter slapa Frecha da Mizarela. Pot nas je dalje  peljala skozi vasico, mimo manjšega gasilskega stolpa do vremenskega radarja s panoramo, od kjer se vidi razgled na celoten geopark. Na koncu smo si ogledali film o nastanku tako imenovanih “Birthgiving Stones”. To so kamni, ki se na kamnini sami ustvarijo, zaradi svoje kemične sestave.

Če bo geopark prerasel v masovni turizem bo potrebnih  več ljudi, ki bodo skrbeli za varnost, nadzor in urejenost parka. Same poti in znamenitosti so že sedaj zelo lepo urejene. Masovni eko turizem bodo lahko zagotovili z omejenostjo obiskovalcev.

Poleg vetra nam je bil park zelo zanimiv in čudovit. Naučili smo se nekaj novega ter bi radi, da o tem izvejo tudi drugi.

Lara Slabe

Oglejte si tudi