Moja boljša polovica

Hrana na Kanarskih otokih je ubistvu kombinacija španske in stare kanarske kuhinje. Prav zaradi svoje lege otoka v subtropskem podnebju tu uspeva veliko eksotičnega sadja kot so dateljni, mango, banane, ananas, papaja, quava… Poleg tega tu uspeva veliko raznovrstne zelenjave.

Zaradi nemotenega dostopa do oceana v kulinariki najdemo veliko nenavadnih rib. So del skoraj vsakega obroka tako kot štručke in božanski namaz iz česna, masla, smetane in zelišč.

Najbolj nenavadna in redka specialiteta so Lapasi – morski polži, ki jih strežejo rahlo popečene le v poletnih mesecih. Še sreča, da smo tukaj novembra. 🙂
Vrste rib, ki se lahko znajdejo na našem krožniku so tudi kirnije, zobatce, papigače, ki jih jemo ocvrte, spečene ali sušene na soncu. Zraven rib največkrat postrežejo nam znani v lupini kuhan krompir. Poleg obroka pa se prav dobro prileže kozarček domačega rdečega ali belega vina.

Ostale mesne jedi kot so svinjina, perutnina, govedina in kozliček pripravljajo na starodaven način.
Specialitetna omaka Mojo, ki je rdeče in zelene barve, spremlja skoraj vsako jed. S prijateljico sva jo imele priložnost okusiti na popečenem kosu tradicionalnega kozjega sira. Bilo je veliko drugačnih mešanih okusov na enkrat. Od rahlo sladkega do blago pekočega. Lahko pa ga jemo tudi z borovničevo marmelado, ki meni osebni ni bilo po godu.

Nenavadne kombinacije sva srečevale na vsakem vogalu.
Ker je tukajšna hrana mešana s špansko, sva si privoščili tudi malo tega. Španci so znani po svoji mediteranski kulinariki.

Obe sva vzljubili sladko jed Churros, ki so po okusu zelo podobni krofom ali flancatom. Postrežejo jih z nesladkano čokolado.

S sostanovalkami smo si privoščile dan okušanja ter okusile kar nekaj naslednjih jedu:
– Pomfri z jajcem in klobasami
– Pulpo a la gallega-hobotnica na kuhanem krompirju
– Zelo okusno in veliko ribo “Samo”
– Croquettes – majhni ocvrtki narejeni iz šunke ali Bacalao (ribe) z bešamel omako
– Pohane gobe s sirom.

Še nekaj drugih njihovih jedi:
– Paella – rižota z morskimi sadeži in piščancem
– Tortilla espanola – karamelizirana čebula in krompir z omešanim jajcem
– Gazpacho – pekoča paradižnikova juha
– Fried milk – pudingu podobna sladica
– Bienmesable – iz mandljev, jajc, sladkorja, limone in cimetom postreženo s sladoledom
– Ropa vieja – enoločnica iz ostankov krompirja, zelenjave, govedine, svinjine ali  piščanca ter fižola.

Mediteranska hrana mi je osebno všeč zaradi velikaga izbora zelišč in začimb ter nenavadnih kombinacij hrane. Vsekakor pa sva si privoščili tudi kaj sladkega.

Pa dober tek tudi vam. 🙂

Oglejte si tudi