Španska kulinarika

Španci so znani po najboljši in najbolj zdravi mediteranski prehrani. Vsebuje veliko sadja in zelenjave, stročnic, dober kruh, testenine, riž, ribe, perutnino, oljčno olje, različni siri, jogurt in pa vino. Poleg tega se pa najde še kakšna krvavica in druge močne jedi.

Španci imajo poseben urnik prehranjevanja, ki se razlikuje od ostalih držav. Zajtrku ne posvečajo veliko pozornosti in zato velikokrat zajtrkujejo zunaj doma. Kosilo traja običajno med 14. in 16. uro in tako je v tem času večina trgovin in drugih ustanov zaprtih. Zaradi tega službo končajo veliko kasneje. Večerja je pa pozno ponavadi med 21.00 in 22.30, poleti pa še kasneje.

V Španiji ni najpomembnejši obrok zajtrk ampak kosilo. Začne se ponavadi z lahkotnim obrokom kot je juha in z glavno jedjo, ki je ponavadi meso ali riba in na koncu še sladica. Po sladici pride na vrsto še kava in tradicionalni liker. Hrano se običajno postreže s kruhom in vodo. Je pa res da so v vsaki regiji drugačne značilne jedi. Ob obali bodo postregli z ribo, v notranjosti pa z divjačino. V turističnih regijah bodo postregli z veliko vrst vina.

Španci živijo svoje bogato družabno življenje zunaj doma zato se vse dogaja na trgih, ulicah…

Oglejte si tudi