Estonija in zanimivosti

Estonija, deželica z modro – črno zastavo, je velika za dobri dve Sloveniji (45.226 km2), v njej pa živi le 1,4 milijona prebivalcev. Glavno mesto je Talin. Kar dvakrat se je odcepila od Rusije, prvič leta 1918 in drugič leta 1991. Približno ena četrtina prebivalcev Estonija je ruskega rodu. Estonščina je zelo podobna finščini, pa povsem drugačna od latvijščine in litvanščine.

Estonija ima odlično lego ob Baltskem morju, meji na velesilo Rusijo na vzhodu in na Latvijo na jugu, po morju pa na Finsko in Švedsko. Zaradi te lege ima dobro razvit pomorski promet, ladjedelništvo in ribolov. Podnebje je ob morju oceansko, v notranjosti pa prehaja v celinsko. Zime so precej mrzle in poletja sveža, vendar prijetna. Estonija je pretežno ravninska dežela. Ima številne reke in jezera. Tu in tam so obsežne ledeniške terase, visoke 50 do 70 metrov. Zaradi severne lege, hladnega podnebja in slabih prsti poljedelstvo ni preveč uspešno, dobro pa je razvita živinoreja, pa tudi gozda ima Estonija veliko.

Glavno mesto Estonije Talin je vredno ogleda, ker je eno najbolje ohranjenih srednjeveških mest v Evropi. Nekoč ga je obdajalo mogočno obzidje s 66 stolpi. Nekateri med njimi so še dobro

Estonija-Tallin, katedrala Aleksandra Nevskegaohranjeni. Mesto je bilo skozi celo zgodovino in je še vedno pomembno pristanišče. Ogledamo si nekaj cerkva in uživamo na izjemno lepem mestnem trgu.

Glavno mesto: talin
klicna številka: +372
Prebivalstvo: 1,34 milijone (2011)
Valuta: Evro
predsednik:
Uradni jezik: Estonščina

Oglejte si tudi