Kulinarika v Franciji

Croissant ali francoski rogljiček – primeren za lep začetek dneva.

Francoska kulinarična delikatesa so polži z zeliščnim maslom.

Ena od specialitet francoske kuhinje so tudi žabji kraki v začimbno-smetanovi omaki.

Z Janom sva v mestu najraje hodila v McDonald’s. Rekla sva si: »Vsaj veš, kaj boš jedel.« In tako je bilo kar nekaj večerov. Vendar, če sem že v državi od koder prihaja ime za kuharske mojstre »chef«, je prav, da spoznam njihovo hrano. Nekaj večerov je še pred nama…
Francozom se čas ustavi ob hrani. Vsakršni obed je zanje družabni dogodek – ni pomembno ali je to kosilo ob 12.30 ali večerja po 18h. Celo v šolski menzi ponujajo obrok sestavljen iz predjedi, glavne jedi, obveznega sira in sladice. Tudi tako so nam dali vedeti, da je kuhinja kultura.
Francija velja za kraljico omak, saj so v poznem srednjem veku v kuhinji uporabljali velike količine začimb. Postrežba hrane »à la française« je pomenil, da si med številnimi jedmi na mizi izbral, kar ti je srce poželelo. Meso pa se je rezal z vihtenjem meča. Iz tega obdobja se nam je ohranila začimba gorčica in… Smisel za prikaz hrane. Vizualni efekt hrane je enako pomemben kot okus. Postrežba »à la française« je bil naklonjen postavitvi jedi v višino, kar je pogrinjku ustvarilo dodatno dimenzijo, podobnost z mogočnimi francoskimi stavbami (od tu izraz »monter les plats«, ki danes pomeni pripravo krožnika; »monter« pomeni dvigati se).
Renesansa pa je v prehranjevanje vnesla slog: »Omika se hrane je dotika«. Konec je bilo golorokega hranjenja, zdaj je bil čas za kozarce, vilice, nože, krožnike in serveti. A kaj, ko so najbolje jedli le na dvoru. To je rajalo vse do izzida kuharske knjige Pierra François La Varenna: Francoski kuhar (1651). v času sončnega kralja Ludvika XIV. se je rodila francoska visoka kulinarika.
Iznajdba restavracije, bi naj bila francoska. Antoine Beauvilliers jo je 1784 prvi odprl prav v Parizu. Prvi je gostom postregel »à la carte« tj. z menijem.

Zanimivost:

  • Pariz je med mesti eden največjih potrošnic hitre prehrane.
  • Francoska kulinarika se je kot prva vpisala v kulturno dediščino Unesca. Takole so zapisali: »Francoska kuhinja je uživanje v okusu, harmonija človeškega bitja in sadov narave, velik nabor receptov, nakupovanje najboljših sestavin, največkrat lokalnih, uporabljanje specifičnih degustacijskih tehnik in okraševanje miz«.
  • V času prvih restavracij je družbeni status rasel s trebuhom. Kdor si je lahko privoščil hrano iz restavracij, ta je bil kmalu okrogel. Hrani so dodajali velike količine masla.
  • Slovenska beseda »servet« izhaja iz francoske besede »serviette«, kar je izpeljano iz franc. »servir« v pomenu ‛servirati, postreči s hrano’.

Oglejte si tudi