Aktivnosti EKO-Turizma na izmenjavi

V preživetem tednu v Nemčiji, smo sodelovali v kar nekaj delavnicah in pogovorih na temo EKO turizma, kar je seveda tudi cilj izmenjave. Že v petek smo imeli skupne delavnice, kjer smo debatirali o 7 pomembnih smereh, ki EKO turizem sploh omogočajo. Naše skupine so bile mešane, tako da smo lahko z drugimi dijaki izmenjali že obstoječe rešitve na večih področjih. Glaven poudarek je bil, kako čimbolj znižati raven prometa in tako onesnaževanja, kako ljudem približati in jim narediti bolj dostopni javni promet in spodbuditi k hoji in kolesarjenju. Govora je bilo tudi o težavah z vodo, ekonomičnosti oglaševanja, gradnje objektov, spodbujanju k sodelovanju z okoliškimi kmeti in ljudmi. Na koncu delavnice je voditeljica na kratko predstavila vse ugotovitve in jih pokomentirala. Moram reči, da smo bili kar ustvarjalni.

Srečali smo se tudi z problematiko gozdov, ki je bila bolj opazna v preteklosti zaradi sečnje, danes pa je zaradi požarov, vremenskih vplivov in drugih škodljivcev. Gradnja iz lesa je sicer okolju prijazna, vendar pa pridobivanje surovin večkrat ni. Gozd je treba ščititi za naslednje generacije in čimveč ga je potrebno reciklirati in uporabljati tudi stare kose lesa.

V akvariju smo si ogledali veliko zanimivih živali in rastlin, nekatere so tudi že izumrle. Onesnaženje morij in oceanov je hitro vidno, saj poginule živali večkrat naplavi na obalo. Problem je tudi v segrevanju vode in dvigovanju gladine. Led na severnem in južnem tečaju se vsako leto stopi, vendar ga pozimi ne nastane več dovolj in živali so ogrožene. Eden najpomembnejših in tudi najmanjših organizmov v slanih vodah je plankton. Zelo je pomemben kot člen v prečiščevanju morja kot tudi hrana za veliko živali. Danes ga je čedalje manj, saj so temperature visoke.

Izmenjava je zelo zanimiva izkušnja, ki jo priporočam vsakemu. Ni samo potovanje v drug kraj, vendar tako spoznamo nove ljudi, novo okolje, nove navade… S tem drugače gledamo na našo državo in tudi na probleme vseh vrst. Ugotovil sem, da nas v končni vrsti pestijo isti problemi, a če bomo skupili skupaj, bomo rešitev lažje našli skupaj.

Oglejte si tudi