Rovaniemi

Preostal nam je še zadnji teden izmenjave na Finskem. Da smo čim bolj izkoristili prosti čas in znamenitosti države, smo se odločili, da obiščemo Božičkovo deželo. K božičku smo se odpravili z letalom, saj se bi z vlakom vozili 10 ur ali več, kar bi nam vzelo precej časa in še prenočišče bi potrebovali. Tako smo se ob enih zjutraj odpeljali z vlakom iz Lahtija proti letališču v Helsinkih. Vzleteli smo okoli pol osmih zjutraj in ob devetih smo že prispeli.

Z angencijo, ki ureja vodene oglede, predstavitve v božičkovi deželi in vse dejavnosti zraven, smo se odpravili najprej na ogled haskijev. To je vrsta psov, ki so podobni volkom. Najprej so nam predstavili, kako zaposleni skrbijo za njih in kako živijo skozi celo leto, nato pa smo si ogledali še mladiče haskijev ter se z vpreženimi haskiji na saneh peljali skozi gozd.

     

Sledil je ogled Božičkove vasi. Veliko je bilo hišic, narejenih na leseni osnovi. Ena izmed teh je tudi »božičkova pisarna« ali bolj božičkov dom, kjer je skozi slike in predmete predstavljen potek božičkovega dela in škratkovih del. Zavijanje daril, peka piškotov, predstavitev, kako božiček sploh prinese toliko daril v eni noči za toliko otrok. Ali veste kako? V bistu si lasti časovni stroj oziroma uro, s katero zamrzne čas, da lahko prinese vsa darila vsem otrokom po svetu in ko pride domov, čas odmrzne. Tako razveseli prav vsakega od nas. Seveda smo ga tudi spoznali, se predstavili in naredili skupno sliko.

   

Proti koncu nam je še ostalo nekaj časa, da smo si ogledali jelenčke. V paket ogleda je spadala še kratka vožnja z njimi. Preostali čas smo izkoristili pri obisku restavracije, saj nas je premagala lakota, in za nakup spominkov.

Zvečer smo se vračali na letališče, ob pol enajstih leteli domov ter z vlakom nazaj proti Lahtiju. Dan smo super izkoristili in videli, kar si želi ogledati veliko ljudi s celega sveta. Imeli smo srečo in iz letala videli severni sij. Ne zelo, vendar je bilo vidno. Odlična izkušnja in super izlet. Vendar je bilo mrzlo, imeli smo kar – 20 °C. A ni bilo hudega, tudi to se da preživeti. 🙂

Oglejte si tudi