Sladko ali slano?

Ne vem, kakšna točno je Finska tradicionalna hrana, vem le, da je znana predvsem po ribah. Seveda, saj je ena od Nordijskih držav in jo obdaja Baltsko morje. Menda je kulinarika mešanica vplivov sosednjih držav – švedske in ruske kuhinje. Navdušeni so tudi nad žitaricami, kar lahko iz lasne izkušnje potrdim, saj si lahko pri prvem odmoru za kavo v šoli privoščimo tudi neke vrste zdrob ali vrsto žitaric kuhanih na mleku.

Zelo radi imajo kombinacijo sadja z zelenjavo. Pri kosilu vedno dobimo možnosti izbire ali melone ali lubenice v kombinaciji z zelenjavo vseh vrst. Ne vem, kakšen je okus, saj še nisem poskusila. Samo čudno se mi zdi, da sladko mešaš z grenkim ali slanim. Sama kosila v šoli so povsem navadna, podobna jedem, ki jih poznamo v Sloveniji. Večinoma je zelo je okusna hrana in je ne bom grajala. Pogrešam le malo več morske hrane, ki naj bi bila pri njih tradicionalna. Preseneča me tudi, da še nismo imeli na izbiro kakšnega divjačinskega mesa, recimo jelena, ki je tudi predstavnik finske kulinarike. Hrana niti ni tako zelo nenavadna, mogoče le drugačnega, ampak odličnega okusa. Nenavadno je samo to, da imajo ob kosilu navado pitja mleka namesto vode.

Slišala sem tudi, da imajo nekakšne slane žvečilne gumije, ki naj bi jih Finci oboževali. Ne vem le, ali so to govorice ali je res, saj nisem še podrobno raziskovala, če jih zares imajo.

Oglejte si tudi