Tirnice na cesti

Zanimivo mi je, da je na Finskem promet čez center mesta odprt za vse, ne samo za
pomembne dostave. Navadno je pri nas center vseh mest značilno tlakovan z granitnimi kockami, ki je tudi zaprt in se skozenj ne
vozi nihče razen pomembnih dostav ali turističnih mini vlakov. Pri njih je center mest popolnoma normalno prevozen.

V Helsinkih je promet zelo raznolik in po mojem mnenju nekoliko zakompliciran. Poleg avtobusa kot dela javnega prevoza za potnike po mestu imajo tudi tramvaje. To je v bistvu cestna železnica, ki ima točno določeno progo skozi mesto in deluje na elektriko. Nekateri deli mesta, koder vozi tramvaj, nimajo drugih linij, samo te. Lahko pa si tramvaj deli linijo z avtobusom, vendar ta ne sme voziti po poti, kjer so vgrajene njegove tirnice, torej po njegovi poti za ali pred njim. Proge so namenjene samo tramvaju in nobenemu drugemu prevoznemu sredstvu. Če voznik osebnega avtomobila vozi po njegovi progi in ga vidi policaj, dobi kazen.

Za tujca, kot sem jaz, se mi zdi vožnja, kombinirana s tolikšnimi različnimi vrstami javnih prevoznih sredstev, precej zakomplicirana, sploh če takšnih vrst in količine prometna nismo vajeni vsakodnevno. Tudi za odličnega voznika bi bil lahko to izziv, vsaj do te mere, da ne bi dobil kazni. Sama v takšnih primerih raje izberem javni potniški prevoz.

Oglejte si tudi