Vilma

V soboto smo spoznali učence iz šole, ki se odločijo biti tutorji učencem iz tujine. Ponavadi predstavijo svojo šolo in mesto ter nam delajo družbo v času naše izmenjave. Vsaj toliko, da imamo nekakšen stik z domačinom.

Udeležili smo se hokejske tekme in najbolj sem navezala stik s tutorko Vilmo. Stara je 17 let, prijetna in komunikativna. Zaradi situacije s korono je letos prvič navezala stik s tujimi učenci, saj pred tem ni imela možnosti.

Pred izmenjavo me je zelo zanimalo, kako živijo finski najstniki svoje življenje. Pa sem jo povprašala, kaj delajo po šoli, če se družijo, kam gredo in kakšno glasbo sploh poslušajo. Rekla je, da gredo po šoli večinoma domov, poleg tega, da se učijo, ko se morajo, gledajo filme na Netflixu ali uporabljajo aplikacijo TikTok, ki je trenutno priljubljena med najstniki. Družijo se večinoma med vikendi, kdaj tudi med tednom, vendar ne veliko. Obšolskih dejavnosti nima, ne igra nobenega inštrumenta ali športa in tudi nikoli prej ni bila na nobeni tekmi. Glede na to, da se pri nas v Sloveniji ljudje družimo in hodimo v klube, me je zanimalo, kako je to pri njih. Sama še ni bila v klubu, jih je pa v Lahtiju veliko, ki še delujejo. Večinoma predvajajo rock ali pop glasbo, saj to vrsto glasbe posluša večina Fincev.

Skozi najin pogovor sva se precej spoznali in vesela sem, da sem jo imela možnost spoznati.

Oglejte si tudi