Delajo kot megle!

Naš dan se je začel ob 7.00, ko sva si pripravljala jutranji obrok s sostanovalcem. Po končanem obroku nas je pobral koordinator iz Finske (Seppo). Odšli smo na podjetje, v katerem bomo delali do konca izmenjave. Ko smo prišli v samo podjetje, nama je glavni mehanik pokazal celotno podjetje, vključno z mentorji, ki so nama bili dodeljeni z njegove strani.

Sprva sem mislil, da morajo ogromno delati za take velike plače, še težje, kot delamo mi, npr:(na dan narediš 5-10 avtov / norma), pri njih pa to ni tako,saj nimajo norme( koliko morajo narediti).Finci delajo zelo počasi. Takšen tempo nikoli do zdaj nisem videl. V  enem samem dnevu naredijo 1 do max 2 avtomobila. Pri tem delu niso časovno omejeni, kot npr. pri nas v Soveniji.

Samo podjetje je zelo veliko, imajo tudi kar nekaj zanimivih reči, katerih definitino nikoli še nisem zasledil na slovenskem trgu.Vsak mehanik ima vgrajen avtomatski točilnik olja (za točenje goriva), smeti ki se same izpraznijo, skladišče kateri  ti avtomatsko izda po številkah razne dele za avtomobile…. . Kar se tiče angleškega jezika na finskem oz. v podjetnih, govorijo bolj malo angleško, samo toliko, da se lahko sporazumevamo v poklicu, katerega opravljamo.

Vsak dan imamo 2 pavzi za kavo, ter 1 pavzo, ki traja cca 30min. Delo poteka zelo počasi, vendar  delajo profesionalni, vsak detail posebaj, dokler ni avto popolen. Ker delam pri mehaniku, ki se ukvarja z diagnostiko vozila, imava večinoma delo z elektiko ( električni avti, senzorji, programiranje itd).

Po končani praksi nas počaka koordinator, ter nas odpelje do dijaškega doma kjer bivamo.

Nal Kastelic

Oglejte si tudi