Alex nam je povedal…

Pravijo, da so Finci zelo zadržan narod. Če si pozoren, lahko to tudi sam vidiš, ko se sprehajaš po ulici in se čisto vsak drži zase. Niso pa čisto vsi isti. Spoznali smo že kar nekaj ljudi, ki so se prav radi pogovarjali z nami.

Najbolj zgovoren, do zdaj pa je bil seveda vodič, ki nas je vodil po Božičkovi deželi, ki smo si jo ogledali. Z njim smo preživeli skoraj cel dan in tako smo spoznali veliko novih in zanimivih stvari o Finski. Vodiču je bilo ime Alex in povedal nam je vse kar nas je zanimalo. Ob vožnji skozi mesto Rovanimei smo se ves čas pogovarjali o vseh možnih stvareh. Izvedeli smo, da ko imajo najkrajše dni oziroma celo polarne noči, si hočejo ljudje na različne načine, odgnati depresijo. Tako večina ljudi takrat preživi kar v gostilni ali pa odpotujejo v Španijo ali kakšen podoben topel kraj.

Pogovarjali smo se tudi o jelenčkih, ki živijo tam. Izvedeli smo, da v bistvu nimajo divjih severnih jelenov, ampak so že vsi na pol udomačeni. To pomeni da so v topli polovici leta prosti in se sami potikajo po naravi, ko pa postane premrzlo in je zanje iskanje hrane pretežko, se vrnejo na kmetije, kjer zanje skrbijo ljudje. Seveda pa imajo tudi druge divje živali, na katere moraš biti pozoren, to so na primer losi, medvedje in celo rosomahi, ki so sicer majhne živali, a vseeno v večina primerih, ko se spopadejo z medvedom, te majhne živali zmagajo, zaradi ostrih in dolgih krempljev.

Druženje z Alexom je bilo nadvse poučno. Izvedeli smo toliko novih stvari, da si bo vse kar težko zapomniti.

Oglejte si tudi