Moj delovni dan

Določeni dijaki naše šole, smo bili izbrani, da se udeležimo 1 mesečne izmenjave po različnih evropskih državah. Te izmenjave pa niso kot kakšne počitnice, saj smo odšli, da si bomo nabrali veliko novega znanja in izkušenj, med tem ko opravljamo prakso. V vsakem kraju, praksa poteka na malo drugačen način, nekateri delajo v proizvodnjah, drugi v butikih, tretji pa so kar v šoli.

Tudi jaz opravljam svojo prakso v šoli. Tukaj spoznavam njihov sistem učenja in delovanja njihove šole. Zelo zanimiv je že sam urnik. Vsako jutro moramo biti v šoli ob 9. in se kar takoj, ko pridemo, lotimo dela, ki ga moramo opraviti. Ob 10. sledi čas za kavo, ki traja 15 min, potem pa je že ob 12. kosilo, ki traja pol ure. Nato pa smo v šoli do 3. ali pol 4. odvisno koliko dela nam še ostane.

Po navadi na praksi šivamo izdelek, ki ga moramo dokončati, do konca izmenjave. Tako da, ko pridemo v šolo, pridno začnemo delati in če imamo kakršno koli vprašanje so nama učitelji in vsi dijaki vedno pripravljeni priskočiti na pomoč, pa vendar smo večino časa kar samostojne. Imeli pa smo tudi že kakšne drugačne delavne dni. En dan smo imele krojno risanje, kjer smo poslušale kako oni rišejo kroje, med tem pa smo se spoznavale z računalniškim programom, na katerem smo lahko digitalno narisale kako bo izgledal najin končni izdelek. Krojev ne rišejo prav drugače kot mi, saj uporabljajo isti sistem, največja razlika je v merah, saj večina mer izmerijo, mi pa jih izračunamo. Program na katerem smo ustvarjale, pa mi je bil zelo všeč, saj je risanje na računalnik čisto drugače, kot risanje na roko. Zelo zanimivo bi bilo, če bi kaj takega uvedli tudi na naši šoli, kajti časi v katerih živimo so polni tehnologije, in zagotovo bi bilo dijakom, ki se ukvarjajo s tekstilom, tako znanje všeč.

Vsak delavni dan je nekaj posebnega in vsakič se nekaj novega naučim. Vesela sem, da bom še nekaj časa tukaj, da lahko izvem še več uporabnih in zanimivih stvari in komaj čakam, da lahko delim to znanje še z drugimi.

Oglejte si tudi