Obisk arktičnega kroga

Finska je zelo zanimiva država, ampak če preživiš skoraj en mesec v istem kraju, ti postane že čisto vsakdanja in že skoraj dolgočasna. Tako smo se z dijaki, ki smo na izmenjavi v Lahtiju odločili, da si vzamemo en dan prost in odpotujemo na drugo stran Finske v Rovaniemi v Božičkovo deželo.

In tako se je naša dogodivščina začela. Vstali smo že ob 23.20 se uredili in odšli peš proti železniški postaji. Nato smo se peljali do Pasile, kjer smo morali kar 4 ure čakati na naslednji vlak. Potem pa smo se že vkrcali na letalo in poleteli v Rovaniemi.

Tu pa so seveda nastopile težave. Najprej nismo točno vedeli kaj bi sploh naredili, zato smo poiskali agencijo, ki bi nam lahko pomagala. Do agencije pa smo potrebovali taksi, ki pa je seveda, glede na našo srečo, najprej šel na napačno lokacijo. Po nekaj časa čakanja je le prišel in nas odpeljal do cilja. Tu pa se naše težave ne končajo, saj na agenciji niso imeli nobene dejavnosti, ki bi jo lahko počeli v Božičkovi deželi, kajti vse so bile zasedene. Tako samo vsi potrti odšli, da bi si sami malo ogledali mesto, a vseeno nismo obupali in smo še malo pobrskali po internetu za še kakšno dejavnost. Tako smo našli še eno ponudbo, ki nam je zelo ustrezala, a se je pojavil še en problem, da nismo mogli plačati preko spleta. Na srečo je bil organizator tega dogodka tako prijazen, da se je z nami dobil in smo mu lahko normalno plačali. Že čez nekaj časa smo imeli svojega vodiča, in ogromno časa da se naša dogodivščina dejansko začne.

Vodič nas je najprej peljal po mestu, kjer nam je pokazal nekaj najbolj znanih zgradb, smučišče in seveda prečudovito pokrajino. Nato pa so sledile še bolj razburljive stvari. Najprej smo se peljali s haskiji, nato pa smo jih imeli priložnost tudi božati. Sledila je pot do Božičkove dežele, kjer smo spoznali pravega Božička, kateremu smo povedali vse svoje skrite želje. Za konec pa smo se peljali še s severnimi jeleni.

Po dolgem dnevu smo se vrnili na letališče in ko smo že mislili, da smo imeli na začetku dneva smolo, smo jo imeli na koncu še malo več. Najprej je imelo letalo zamudo in tako smo zaradi tega tudi zamudili vlak za v Lahti. Zato smo morali spet na vlak, ki potuje pet ur in ima prestopanja. Na zadnji postaji, na kateri bi morali prestopiti, pa smo ugotovili, da je postaja zaprta, mi pa bi morali čakati zunaj na mrazu eno uro in pol. Tudi tokrat smo imeli srečo v nesreči, saj smo čisto ponesreči srečali taksi, ki nas je odpeljal domov.

Glede na to kako se je dan začel, smo res mislili, da nam bo na koncu žal, da smo se odločili za ta izlet. A če me vprašaš sedaj, bi rekla, da je to moj najljubši dan na Finskem. Na koncu se je izšlo vse še veliko bolje, kot sem pričakovala, in res bi mi bilo žal, če si ne bi ogledali te čarobne dežele. Poleg tega pa smo za piko na i videli tudi polarni sij iz letala, kar je vsem še malo polepšalo dan.

Oglejte si tudi