Suomi

Finska (v finščini Suomi), uradno Republika Finska, je obmorska država v severni Evropi. Na zahodu meji na Švedsko, na severu na Norveško ter na vzhodu na Rusijo. Zamejujejo jo še Baltsko morje na jugozahodu, Finski zaliv na jugovzhodu in Botniški zaliv na zahodu. Pod finsko suverenost spadajo tudi otoki Aland v Baltskem morju, ki pa uživajo visoko stopnjo samouprave. Glavno mesto so Helsinki, ki smo jih mi že obiskali in so nadvse lepo mesto.

Za Finsko pokrajino so značilna jezera, ki naj bi jih bilo približno 168 000, številni otoki, približno 170 000, in deroče reke sredi značilnih temno zelenih iglastih gozdov. Ko pomislimo na Finsko, pa pomislimo tudi na zapleten jezik, ki sodi skupaj z madžarščino v ugrofinsko skupino jezikov in je za učenje eden najtežjih jezikov. Meni na začetku ta jezik res ni bil všeč, a sedaj ko sem se ga že malo navadila, mi postaje vse bolj zanimiv.

Že takoj, ko smo prileteli nad Finsko in se nam je odprl pogled nad celotno pokrajino, sem lahko opazila skoraj vse njihove naravne značilnosti. Prva stvar, ki mi je najbolj padla v oči so bila jezera, kajti ko letiš nad to državo, kamor koli pogledaš vidiš vodo in zraven nekaj malega kopnega. Druga zelo očitna stvar so gozdovi. Tudi teh imajo zelo veliko, in tako je ta pokrajina ko jo gledaš iz ptičje perspektive sama voda in drevesa ter nekaj mestec.

Zelo značilne za Finsko so preproste lesene hiše, ki so po navadi rdečih barv. Po mojem mnenju so te hiške zelo prikupne in poleg tega, če je zunaj še sneg, dajejo zares božični občutek, nekako čisto tako, kot bi se znašel sredi božičnega filma.

Za to deželo je tudi značilna Božičkova dežela, ki je bolj na severu države. Tam lahko spoznaš jelenčke in celo samega Božička. Če pa imaš srečo lahko vidiš čisto pravi severni sij, ki razsvetljuje nebo. Za obisk te dežele smo se odločili tudi mi in že komaj čakamo, da napoči čas, ko bomo odšli na ta izlet.
Finska mi je zelo všeč, čeprav je mogoče za moj okus malo premrzla. Res upam, da se bom še kdaj lahko vrnila sem in raziskala še vse ostale stvari, ki jih sedaj ne bom imela možnosti videti. 

Oglejte si tudi