Kaj jejo Finci

Finska prehrana je mešanica skandinavske (Danska, Švedska, Norveška), evropske ter ruske kuhinje. Pogosto uporabljajo različne žitarice ter sadje (predvsem gozdne sadeže). Njihova tradicionalna hrana je preprosta. V veliki večini sestavljena iz rib (predvsem lososa in kaviarja) in jelenjega mesa.
Ena njihovih tradicionalnih jedi je tudi pita z ribjim ali svinjskim mesom. Najbolj zanimiva in hkrati tudi najbolj nenavadna jed pa je Mämmi, ki je tradicionalna velikonočna jed. To jed strežejo že od 13 stoletja. Njihove ostale jedi pa so tudi npr. ribja juha a la Kainu ragu severnega jelena, polnjen losos s sirom in zelišči… V sedanji – moderni finski kuhinji pa so jedi lažje, porcije so manjše ter vsebujejo veliko vrst zelenjave.
Eden izmed najljubših finskih sirov je leipäjuusto ali “krušni sir” (v angleščini se imenuje “kreštast sir” zaradi nenavadnega hrupa, ki ga oddajajo). Je zelo podoben haloumi in postreže na skoraj enak način. Medtem ko je običajno iz kravjega mleka, lahko kruh iz sirovega mleka najdete na Laponskem, kjer se redijo severni jeleni. Finci ga radi pojedo z marmelado marmelado ob kavi, včasih celo položijo nekaj koščkov v svojo skodelico in jo natočijo kavo.

Oglejte si tudi