LEDENI UŽITEK

A veš tisto ki rečeš… ti imaš pa tako veliko nogo, da bi lahko hodil po vodi in tudi sva po Baltskem morju, zaledenelem a vseeno velja. Profesor praktičnega pouka, Teemu nas je peljal pokazati Finsko adrenalinsko  izkušnjo, vožnje po Baltskem morju.

Peljali smo se z Toyoto C-HR, saj je dejal, da je za po snegu boljši avto z motorjem z notranjim zgorevanjem, kot električni avto, ‘’bolj začutiš ta adrenalin’’ na ledu.

Pred vožnjo po zaledenelem morju nam je podal nekaj varnostnih napotkov, odpeli smo varnostne pasove in za  centimeter odprli okno na vratih avtomobila, saj bi v primeru potopitve vozila imeli večjo možnost za reševanje iz avtomobila. Povedal je, da imajo na morju postavljenih veliko vikend hišk, kjer pa ne smejo imeti elektrike in tekoče vode ter v njih  ne smejo živeti dlje časa, takšna so pravila je dejal. Pokazal nam je tudi svojo vikend hiško. Odpeljali smo se  do bara v bližini, kjer imajo tradicionalno finsko pivo KARHU, karhu po njihovo pomeni medved. Nama dvema je pa dal avto in rekel, da se lahko voziva po ledu, za večje doživetje ”driftanja” po ledu sva izklopila elektroniko in preizkusila ročno zavoro, ki je na poledeneli podlagi odlično delovala. Utrujeni od vožnje in vseh doživetij nas je na povratku peljal profesor Kranjec.

Profesor Teemu je predlagal obisk podružnične restavracije izobraževalnega centra Vamia, ki jo vodijo učenci na izobraževanju. V to šolo se vpisujejo pretežno temnopolti prebivalci severnih držav iz Švedske in Finske.

V restavraciji smo si postregli s solato, iz solatnega bara, preizkusili brez alkoholno pivo, ki jo  ”varijo” učenci šole. Kljub temu, da vso prehrano pripravljajo učenci sami je odlična in zelo okusna, ki razdraži vse burbončice še dolgo v popoldanski čas. Po kosilu smo se pogovorili na splošno glede šole, Teemu nam je povedal, da program Avtoserviser na Finskem traja isto časa, kot v Sloveniji s tem, da nimajo programa 3+2 avtoservisni tehnik ampak nadaljuješ naprej na Faks, ki traja štiri leta.

 

Zanimivo je, da šola daje velik poudarek na praksi, dijaki tukaj delujejo  bolj neodvisno in samostojno. Profesorji jim dodelijo  nalogo in zgolj nadzorujejo, ob koncu pouka pregledajo ali je delo  uspešno opravljeno, kot je dejal profesor Teemu jim povsem zaupa. Sam sem navdušen nad samo izvedbo izobraževanja, pristopa profesorjev ter odprtostjo sistema do pridobivanja novih znanj.

Oglejte si tudi