POTEK DELA V DELAVNICI

Najin delovni dan se je pričel ob 8:00. Na delo sva prišla ob 7:35, tako da sva lahko v miru opravila vsakodnevni jutranji ritual, se preoblekla in v miru spila jutranjo kavo. Delo poteka počasneje in mnogo bolj umirjeno kot pri nas, kakšen dan dela tudi ni bilo.

Te dneve t.i. brezdelja smo izkoristili za čiščenje in urejanje delavnice in orodja.

Moj mentor je bil po poklicu avtoklepar, ker pa je v preteklosti primanjkovalo mehanikov je opravljal dela avtomehanika, šele malo pred mojim prihodom na izmenjavo so ga premestili v kleparsko delavnico. Večji del mojega prebivanja na Finskem sem preživel v kleparski delavnici ob izvajanju različnih del menjava stekel, varjenje stekel, popravilo in menjava odbijačev. Ob pomanjkanju avtomehanikov pa sem priskočil na pomo

č tudi v mehanični delavnici, tako sem tudi zamenjal zavore, pnevmatike ali pa opravil servis na avtomobilu. Na Finskem so servisne delavnice združena v podjetje, Rinta Joupi, ki ima podpisano koncesijsko pogodbo  za opravljanje servisnih storitev za Škodo, Lexsus, Honda, Kia, Mitshubishi, Toyota in Hyundai.

Mentor mi je povedal, da je vsak servis imel včasih svojo delovno obleko, a ker jim ni bilo vsem to všeč, so sedaj imel kleparji sive obleke, mehaniki pa svetlo zelene obleke. Ob 9:30 je bil čas za kavo, tam so po navadi delavci pojedli zajtrk in s

e kaj pomenili. Po pavzi smo do 11:30 delali brez prestanka. Sledilo je kosilo in pavza za kavo do 12:00 . Hrana je bila zelo okusna, radi imajo pekoče in veliko različnih omak. Njihov ”krožnik” je zelo zanimiv, saj poleg glavne hrane (kosila) si dajo zraven solato in sadje, kar na isti krožnik. Poleg solate in sadja na istem krožniku pa zraven vedno poplaknejo z mlekom. Ob 12:00 smo z novo energijo in dobro ”podloženi” delali do drugega odmora, ki je sledil ob 13:30 ”pavza za kavo” , tam so se delavci po navadi za sladico namazali kruh z maslom. Po pavzi smo z vsemi zagonskimi močmi delali do 14:45, ko je bil čas za pospravljanje in odhod domov.

 

Oglejte si tudi