Kulinarika

Ko mi kdo omeni besede španska kuhinja se mi vedno pocedijo sline. Toliko različnih jedi in toliko različnih okusov. Jedi majo predvsem vpliv mediteranskega priokusa in svežine kot na primer naša primorska. V tem mesecu v Španiji sem poskusila kar nekaj različnih tradicionalnih Španskih jedi.

Paella je verjetno najbolj reprezentativna jed tradicionalne španske kuhinje po vsem svetu. V mnogih domovih ga kuhajo ob koncu tedna in ob velikih praznikih. To je jed iz riža, narejena v osnovi iz mesa, žafrana, stročnic in zelenjave, ki jo kuhamo v juhi, dokler se ne posuši. Je izredno okusna in zanimiva na pogled saj je različnih barv na primer rumenkasta in celo črna.

Tapas so majhni, ampak bogati sendviči z mesom, morskimi sadeži ali zelenjavo. Najboljši so z tako rečenim »španskim pršutom« in sirom.

Empanada je žepek pripravljen iz tankega testa za kruh in krhkega kvasnega testa. Polnjen je lahko s katerokoli sladko ali slano hrano.

Španska tortilja je ena izmed najbolj tradicionalnih jedi iz Španije. Sestavljena je iz pečenega ali kuhanega krompirja, jajc, oljčnega olja in zelenjave. Španska tortilja je v obliki torte z koščki krompirja in zelenjave.

Churros je priljubljena in po vsem svetu zelo popularna španska sladica. V olju ocvrte sladke palčke so kot ustvarjene, da jih pomakamo v žametno čokoladno omako.

Jedi se mi zdijo zares dobre zato upam, da bom ob vrnitvi domov kdaj spomnila in  sama poskusila narediti te iste jedi.

Oglejte si tudi