Kulinarika

Hrana tukaj je skoraj odlična. Danci obožujejo jedi z krompirjem, saj je priloga pri vsakem kosilu in večerji. Po večini je samo kuhan mlad krompir, brez soli ali začimb. Na srečo imava možnost probati njihove jedi med kosilom, ki ga jeva v šoli. Vedno imajo neko hrano, ki je jaz prej še nisem videl.
Radi imajo svinsko meso in mesne polpete, te so lahko pečena ali ocvrta. Sošolci so nama povedali, da Danci nimajo veliko svoje tradicionalne hrane, našteli so nama dve jedi in eno iz med njih sva že jedla v šolski jedilnici. To so mesne polpete, ki je odlična jed. Druga jed je pečena svinina z kuhanim krompirjem in omako, ki se ji po Dansko reče “Stegt flæsk med persillesovs”. Točno te jedi nisva imela se priložnosti jesti, ampak zelo podobno sva že imela kosilo v šolski menzi.
Dancem je očitno zelo dober hamburger, in kitajska hrana, saj je večinoma restavracij samo to. V delu Sønderborga, kjer je mnogo ogromnih trgovin je na vsakem vogalu restavracija, ki nudi hamburgerje. V centru mesta je pa veliko Kitajskih restavracij in malo manj Italijanskih picerij. Bila sva že v vseh naštetih restavracijah. Všeč mi je bila pica v centru mesta, bila je malo dražja kot v Sloveniji, dobra cena za Danski standard. Cene hamburgerjev grejo vse do 25€, zelo drago za samo hamburger. Izven mesta lahko dobiš hitro hrano za razumljivo ceno.
Načeloma sem opazil, da Danci skrbijo za zdravo prehrano, čeprav imajo toliko restavracij za hitro hrano.

Oglejte si tudi