Slovenska kulinarika

Mi Slovenci imamo zelo radi svoje tradicionalne jedi, zato ima vsak del Slovenije imajo svojo tradicionalno jed. Slovenija je na vrhu EU po številu čebelarjev , saj je 5 izmed 1000 prebivalcev čebelar. Zato je ena izmed narodnih jedi tudi kruh s medom in maslom.

Če gremo drugam po Sloveniji in se ustavimo na Primorskem, bi jedili njihove znamenite žlikrofe, kepica testa v katerem je krompir. Tam bi lahko tudi dobili zelo dober sladki kruhek. Če potujemo naprej po Sloveniji in se vstavimo na Notranjskem, bi tam lahko dobili štrukelj s pehtranom. Lahko bi tudi dobili ocvirkovko, ki je potica s ocvirki. Potujemo naprej po Sloveniji in pridemo na Gorenjsko, tam bi lahko dobili ajdove žgance. To je ajdova moka, ki je bila skuhana s vodo in lahko zraven postrežemo ocvirke. Na poti se tudi ustavimo v Prekmurju, kjer bi nam postregli bujto repo. To je jed, ki vsebuje repo, koline in proseno kašo. Zraven, bi lahko tudi dobili bograč, ki je golaž s svinjskim mesom, govejim mesom in divjačino.

Nekatere jedi pa jemo po celi Sloveniji, kot na primer krvavice, te so vrsta klobase, katere so polnjene s svinjsko krvjo, trdo slanino, z drobovjem, z rižem,s kašo ali pa s ješprenjem. Zraven krvavic, pa ponavadi damo zelje in krompir.  V Sloveniji vsako nedeljo, imamo kot predjed juho. Vendar na izbiro imamo zelo veliko juh, ampak ena izmed znanih slovenskih juh je gobova juha.

 

 

Oglejte si tudi