Križišča in semaforji

Moram priznati, da so si cestna pravila, ter promet na Finski in Sloveniji zelo podobna. Če se osredotočim, točno na križišča in semaforje na Finski, moram priznati, da so njihova križišča ter semaforji zelo podobni našim v Sloveniji.

Kar me je pa presenetilo, so pa postavitve semaforjev na križiščih. Večina manjših križišč ima semaforje postavljene takoj preden se križišče začne; preden začneš zavijati levo oziroma desno. Presenetila so me pa večja križišča. Kajti večja križišča, imajo postavljene semaforje prav tako preden se začne križišče. Ampak tem semaforjem, sledijo še eni semaforji, ko se samo križišče že konča (v razdalji približno 20 metrov). Namena teh drugih semaforjev, še do danes nisem ugotovil.

Prav tako me je presenetilo dejstvo, da malokateri pešci upoštevajo zeleno in rdečo luč na semaforju. Te luči upoštevajo samo takrat, ko se na cesti približuje kakšen avtomobil. Če pa slučajno sveti rdeča luč na semaforju, kadar ni avtomobilov v okolici, se odpravijo čez cesto, kot da se ni čisto nič zgodilo. Četudi je v bližini policaj, gredo čez cesto, že zaradi tega, ker vedo, da je majhna verjetnost, da bodo dobili kazen.

Priznati moram tudi to, da je promet tukaj na Finskem bolj miren, kot v Sloveniji.

Oglejte si tudi