Kulinarika na slovenskem

Slovenija je pokrajinsko zelo raznolika država. Pokrajine se delijo na Panonsko, ki leži na severovzhodu države, Dolenjsko gričevje na vzhodu, Kras in Jadransko morje na jugu, ter hribovit alpski svet na zahodu.

In tako, kot so si posamezne regije oziroma pokrajine različne, tako so si različne tudi jedi.

V Prekmurski kuhinji prevladujejo večinoma močnate jedi. Najbolj prepoznavna jed med njimi je gibanica. Pripraviti znajo tudi zelo dobre pogače, zlejvanke ter kašo. Pri mesnatih izdelkih, prevladujejo večinoma svinjina, perutnina ter divjačina, najbolj poznana zelenjavna jed pa je bujta repa.

Štajerci seveda obožujejo juhe. Zato je najbolj poznana štajerska jed kisla juha, ki jo pripravljajo iz svinjskih parkljev in drobovine, ki jo na koncu obogatijo s kislo smetano.

Korošci so mojstri za pripravo štrukljev, rezancev in žgancev. Njihova posebnost so tudi mavžlji (v svinjski mrežici pečena zmes iz mesa svinjske glave, prepraženega kruha, ajdove kaše in začimb), polnjena ovčja pečenka ter mežerli(jed iz prašičje, telečje ali ovčje drobovine, kruha, začimb in jajc).

Najbolj značilna jed na Dolenjskem so zagotovo štruklji. Pripravljeni so lahko na veliko načinov. Lahko so kuhani, pečeni, ponekod so tudi ocvrti.

Seveda ne smemo pozabiti na znamenite Idrijske žlinkrofe ter na Gorenjsko orehovo potico, šaro (enolončnica iz koštruna in zelenjave) ter prato.

Primorska regija je poznana po preprostih in lahkih jedeh, ki pa so zaradi geografske raznolikosti zelo raznovrstne. Ob morju prevladujejo večinoma ribe, testenine in morski sadeži, ko pa pridemo v Istro, je že značilna divjačina, močnate in zelenjavne jedi, v Posočju pa prevladujejo kozje in ovčje meso, jedi s koruzno moko, suho sadje, krompir in mlečni izdelki. Od tod prihajajo tudi okusni bovški krapki.

   

Oglejte si tudi