Mämmi – Tradicionalna Finska velikonočna sladica

Mämmi ali memma (švedsko) je značilna Finska velikonočna sladica. Ta sladica je temno rjava, skoraj črna kaša, ki je narejena iz vode, slada in ržene moke. Zaradi zelo dostopnih surovin, iz katerih je sestavljena, je zelo lahka za pripravo, zato jo lahko pripravimo doma ter pečemo v navadni pečici. Zato, da ta sladica dobi svoj značilen okus, so ji dodane številne začimbe, nekatere med njimi so melasa, sirup ali pomarančna lupinica.

Čeprav je sladica lahka za pripravo, se to sladico pripravlja par ur zato, da dobimo takšno teksturo in ostale značilnosti, ki jih ima ta sladica. Ko je sladica pripravljena in pečena, jo moramo obvezno shraniti na hladno v hladilnik in jo pustiti na miru približno 4 dni, se na njem pojavijo manjše količine alkohola v masi, ki izgleda kot puding. Sladico se lahko postreže na več načinov. Lahko se ga postreže z mlekom, smetano, sladkorjem, lahko pa tudi brez vsega.

Saj kaj točno pa je Mämmi? Kakšno je njegovo ozadje, da je postal del tradicionalne Finske kuhinje?

Torej, mämmi je antična jed jugozahodne regije Finske, kjer ga jedo že od 13. stoletja. To pomeni, da ta sladica spada v njihovo kuhinjo še vse od časov, ko je bila Finska rimsko-katoliška dežela in del Švedske. Njegov nastanek, je bil namenjen postnem času, ampak njegove dobre odvajalne lastnosti, pripomorejo tudi h čiščenju telesa. Kasneje je postal tudi priročna hrana za veliki petek.

Čeprav mämmi izgleda zelo neprivlačno, je še vedno del finske velikonočne hrane. Njegov okus naj bi bil zelo podoben pivu Guinness, le da je mämmi nekoliko slajši in gostejši.

Oglejte si tudi