NOVE DOGODIVŠČINE

Finska, dežela ledu, mraza, ledenih cest in neskončnega snega. Nekaj novega, zanimivega, štirje tedni življenja v drugi državi, 2323 kilometrov stran od doma. Občutki, ko veš da greš v nov prostor, med nove ljudi in novo šolo so zanimivi, pričakovanja pa velika.

Prvi teden, smo preživeli zelo lepo, Iita in Netta punci, ki sta že tako veliko naredili za nas in nam pomagali pri spoznavanju šole, iskanju trgovin in ogromno drugih stvari. V prvem tednu smo že toliko videli od njihove ogromne šole in čisto drugačnega sistema, letal in spoznavanje kako se učijo popravljati letala do cerkev in muzeja z starimi avti.

Logistična šola na Finskem

Njihova šolo proti naši SIC Ljubljana je 7x večja (tukaj imajo 9 stavb z različnimi programi, v Ljubljani pa imamo vse to v eni stavbi). Logisti imajo svojo delavnico, svoje tovornjake, viličarje, avtobuse, traktorje, na katerih se učijo vožnje in na koncu tudi pridobijo vozniški izpit za vse te kategorije. Imajo več praktičnega dela, kot mi. Z Nino sva tudi že imele priložnost voziti devet tonskega viličarja in tudi same prelagale palete.

Ogled letalske šole

V torek  15.03. smo se odpravili v Pirkkala, kjer smo si ogledali, kako se učijo popravljati letala. Imeli smo tudi priložnost se usesti v večino letal. Bila je zanimiva izkušnja, saj je bilo zanimivo videti, kako se učijo in koliko stvari morajo vedeti, saj morajo pri 18 letih poznati ogromno stvari od elektronke do velikih mašin.

Muzej starih avtov

V četrtek 17.03., pa smo se odpravili v muzej starih avtov, kjer smo si ogledali stare rally avte in stare italijanske avte. Ogromno lepih in zanimivih avtov, kateri so ohranjeni in predelani. Zame je bila je to nora izkušnja, saj imam sama avte zelo rada. Zelo lepo je bilo videti tudi kako so na Finskem začeli z avtomobili in kako se je vse razvijalo, bilo je zalo zanimivo, ampak na žalost je vse pisalo v finščini in sva z Nino lahko samo gledale.

Oglejte si tudi