FINSKA KULINARIKA

Finska jedi se ne razlikujejo veliko od slovenske, ampak imajo pa tudi nekaj posebnosti. Finske jedi so preproste in vsebujejo veliko rib, predvsem losos in mesa kot so los, jeleni itd.

Kot sem že omenil je Finska najbolj znana po lososu, katerega pripravljajo na več načinov. Najbolj znana jedi iz lososa je losova juha. Poleg lososa vsebuje še čebulo, korenje, krompir in smetano za kuhanje ali sladko smetano. Poleg juhe pa ga velikokrat pripravljajo tudi v smetanovi omaki, za prilogo pa postrežejo še krompir. Jejo pa ga tudi popečenega na žaru s prilogo. Ena od tradicionalnih jedi pa so tudi piščančja krilca imenovana »siivet«. Za razliko od običajnih pa so leta pomočena v 4 različne pekoče omake. Sledijo si od najmanj pa do najbolj pekoče omake. Prva je delno pekoča, druga je pekoča, kot pekoče omake ki jih kupimo v trgovini(tabasco, robin hood…). Tretja je vroča omaka s 1 milijon scovillov (navaden tabasco ima okoli 2500-5000 scovillov). Četrta pa je omaka imenovana »suicide«. Ene od Finskih tradicionalnih jedi je tudi Mammi. Preprosta Finska sladica črno-rjave barve, narejena iz vode, ržene moke in sladkorja lahko pa dodamo še dodatke kot so pomarančna lupina, sirup itd. postrežemo jo s mlekom, smetano, sladkorjem ali  brez vsega.

Če pa se Finska kulinarika ne razlikuje od Slovenske pa se zelo razlikuje njihov način prehranjevanja. Kosilo jedo zelo zgodaj že ob okoli enajstih. Zraven kosila zmeraj pijejo mleko. Solato imajo zmeraj na istem krožniku kot ostale jedi.

Oglejte si tudi