Šport na finskem

Na Finskem je so najbolj popularni zimski športi. V ospredju je hokej, sledijo pa mu nordijsko smučanje,  smučarski skoki in dirkanje.

Kot sem že omenil je najbolj popularen šport Hokej. Finci imajo eno najboljših hokejskih reprezentanc in močno hokejsko. So aktualni svetovni prvaki , skupaj pa imajo že 13 medalj iz svetovnih prvenstev. Od tega imajo tri zlate, sedem srebrnih in tri bronaste. Imajo tudi 6 medalj iz olimpijskih iger, svetovni hokejski lestvici pa so uvrščeni na visoko četrto mesto. Zaostajajo le za Kanadčani, Rusi in Švedi. En najbolj popularnih športov so tudi smučarski skoki. Vsako leto februarja v Lahtiju poteka tekma svetovnega pokala, ki privabi veliko množico navijačev. Zelo priljubljen šport je tudi Formula 1. V zgodovini so to dokazovali Keke Rosberga, Mika Hakkinena in Kimi Raikkonena, zadnja leta pa je zelo uspešen Valtteri Bottas. Nogomet pa za razliko od velike večine drugih evropskih držav ni na prvem mestu. Nogomet pa se v zadnjih vse bolj razvija. Dokaz je tudi uvrstitev na Evropsko prvenstvo leta 2020. Imajo tudi odličnega košarkarja v ligi NBA Lauri Markkanen. Star je 22 let, velik je 2,13 metra, igra na poziciji krilnega centra Igra za klub Chicago Bulls, na naboru leta 2017 pa je bil izbran kot sedmi.

Finci so veliki ljubitelji športa radi, tečejo na smučeh, igrajo hokej, smučajo, ki pa se zaradi pomankanja hribov odpravijo smučat v Rusijo ali Norveško. Tudi sam sem si hotel ogledati tekmo hokeja, ki pa je bila zaradi virusa COVID-19 odigrana pred praznimi tribunami.

Oglejte si tudi