Kako učijo tukaj?

V okolici Tamper na območju Hervanata se nahaja 10 hektarov velik kompleks sestavljen iz več kot 15 različnih izobraževalnih programov, katerega obiskujemo tudi mi v času izmenjave. Prvi in drugi teden nas bodo poučevali v obdelovalnih delavnicah kjer se bomo učili delati na različnih obdelovalnih strojih. Naši “učitelji” so v resnici le dijaki, saj je angleščina zaposlenih v tistih delavnicah slabša.

Miikka je eden od teh dijakov, star je 23 let ter ima veliko znanja in izkušenj v CNC ter klasični strojni obdelavi, kljub temu, da nima doma ali na delu prostega dostopa do obdelovalnih strojev, saj se izobraževanje v Finskih strokovnih šolah bolj ozira na praktično usposabljanje svojih dijakov. Teoretični izračuni statike, dinamike, termodinamike, rezalnih sil ter drugih zapletenih predmetov ni, saj so ti šele prisotni na fakultetah. Le v Sloveniji se že to učimo v srednjih šolah kjer je zanimanje za takšno znanje nizko.

Potek izobraževanja za dijaka kateri je novi v strojni stroki se prične v 3 letnem izobraževalnem programu, v katerem se prvo leto spoznavajo z različnimi postopki klasične obdelave kovin, varjenja, serviser strojnih komponent ter specialist za plastiko. Po opravljenem prvem letniku si dijak izbere smer izobraževanja, ki ga zanima ter ga za naslednje dve leti izpopolnjuje. Delo v delavnici je sproščeno saj si v njej celi teden čez šolsko leto. Tam si dijaki preko spletnega portala izberejo nalogo katero bodo začeli opravljati. Nalog je veliko in vrstni red ni pomemben, cilj je samo: “nalogo naredi kolikor veš in znaš, za pomoč vprašaš ter ni važno, če narediš vse v enemu mesecu ali v enemu letu.”

Drugi predmeti poleg dela v delavnicah so Matematika, Finščina, Angleščina, Švedščina, risanje delavniških risb ter razni drugi predmeti. Ocene ali t.i. točke so vezane na kako dobro si opravil delo: 1-bolj slabo in 5-zelo dobro, ampak to ne pomeni, da si nezadosten ko dobiš 1 in moraš ponoviti neko zadevo, lahko jo ponoviš ampak lahko greš tudi naprej saj je seštevek vseh ocen / točk pomemben za napredovanje.

Prisotnost je tako kot pri nas zapisana v spletno redovalnico, večinoma samo v učilnicah in ne tako pogosto v delavnicah. Manjkanje je le pri redkih učitelijih malo bolj strogo vendar je pri večini zelo sproščeno saj so na koncu pomembni le seštevki vseh ocen / točk. Kljub temu je možno dobiti točke s prisotnostjo na urah: 16h = 1 točka. Seveda moraš pri vseh predmetih doseči tisti minimum točk za napredovanje.

Šola je tesno povezana z lokalno industrijo, kamor pošilja svoje dijake na izobraževanje pri delodajalcu. V času pisanja je iskanje delavcev zelo visoka.

Oprema delavnic je vrhunska v primerjavi z našimi, kjer se stroji dejansko množično uporabljajo od klasičnih do CNC. Material je enostavno pridobljen v primerno velikih velikostih ter obdelovalno orodje je v veliki večini gnano na izmenljivih karbidnih ploščicah, namesto naših hitroreznih jekel v velikosti mezinca. Vse klasične stružnice so zmožne vrtenja nad 800 obratov ter so tudi pogosto gnane na večjih primernejših hitrostih za manjše premere obdelovancev.

Ko je Miikka slišal o naši situaciji doma je presenečeno le dejal: “Ohh… no. Now I feel bad for you.”

Stružnica slika 1: Harrison VS330TR

Avtor: Timotej Hvala

Oglejte si tudi