Žica… odlična za nizko porabo materiala

Žica je zelo učinkovita surovina pri izdelavi enostavnih konstrukcij, saj ni odvečnega materiala pri preoblikovalnem postopku.

To sem ugotavljal med izdelavo izdelka v varilnici kjer smo morali ustvariti vlečno kljuko. Jaz sem se odločil, da jo bom izdelal iz ene palice 10mm premera, katero bom odrezal na dolžino ter segrel in zvil na želenih točkah. Ostali trije sošolci so se odločili sodelovati in naredili svojo verzijo.

Za izdelavo sem uporabil gorilnik (oksi acetilen) nakovalo ter kladivo. Segrel sem točko kjer sem želel zakriviti ter uporabil nakovalo. Pred zadnjim krivljenjem sem še vstavil cev za udobnejši oprijem. Delo za 20min.

Sošolci so se pa odločili za drugo pot delo in sicer varjenje več cevi ter palice. Končani izdelek ima enako funkcijo samo mogoče lepše? Recimo le, da preden so zvarili trikotnik sem končal z svojim delom.

Pravijo, da ni bil cilj hitrost ampak, da je končni izdelek kvaliteten. Jaz pa pravim, da mi je bolj zanimiv potek dela ter različni načini postopka za enak rezultat veliko bolj zanimiv.

Ta dan sem se veliko bolj pozanimal v izdelavo žičnih predmetov in sem ugotovil res kako surovinsko učinkoviti so Na primer kovinski zaklepi zamaškov na steklenicah ali pa moj pas za hlače kateri je sestavljen le iz dveh kvadratov narejenih iz zvite žice.

Takšni načini proizvodnje je nekaj kar mi je zanimivo in mi poda novo spoštovanje do izdelkov katere uporabljam vsak dan kot moj pas.

Avtor: Timotej Hvala

Oglejte si tudi